CSI / RusiaInternaționalRăzboi

Turcia dorește să contribuie la ”oprirea vărsării de sânge” în războiul dintre Rusia și Ucraina

Turcia doreşte să contribuie la oprirea ”vărsării de sânge” în războiul dintre Rusia şi Ucraina, în pofida obstacolelor mari, a declarat joi, 13 octombrie, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui summit regional desfăşurat în Kazahstan, transmite dpa și Agerpres.

„Obiectivul nostru este de a contribui la oprirea vărsării de sânge cât mai curând posibil prin menţinerea impulsului obţinut în pofida dificultăţilor din teren”, a declarat Erdogan, cu câteva ore înaintea unei întâlniri prevăzute cu omologul său rus Vladimir Putin.

„O pace corectă poate fi obţinută prin diplomaţie”, a adăugat preşedintele turc, care a luat cuvântul în faţa liderilor regionali reuniţi în capitala kazahă Astana, unde are loc Conferinţa cu privire la interacţiune şi măsuri de consolidare a încrederii în Asia.

Miercuri, Kremlinul a transmis că se aşteaptă ca Erdogan să-i facă omologului său rus o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor, relatează sursa citată.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Preşedintele Turciei, pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Marţi, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ”cât mai curând posibil”.

Având în vedere dependenţa sa de petrolul şi gazele ruseşti, Turcia nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Erdogan, a cărui ultimă întâlnire cu Putin datează din septembrie, în marja unui summit regional din Uzbekistan, doreşte să crească schimburile comerciale cu Moscova pentru a ajuta economia Turciei, aflată în dificultate, înainte de alegerile prezidenţiale din iunie.

Miercuri, preşedintele turc s-a întâlnit la Astana cu omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev, cei doi fiind fotografiaţi în timp ce joacă ping-pong, după semnarea a şase acorduri, de la securitate la comerţ.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *