Externe

Turcia este îngrijorată de organizația teroristă armeană din Zangezur

În Turcia crește tot mai mult îngrijorarea cu privire la grupul radical armean VOMA. Această structură teroristă a fost creată încă în timpul Primului Război din Karabah de Vova Vartanov, comandantul batalionului armean de recunoaștere și sabotaj, iar activitățile sale sunt adesea menționate de reprezentanți ai opoziției armene, experți, istorici și mass-media apropiate autorităților.

De exemplu, liderul partidului naționalist de opoziție IYI, Meral Akshener, vorbind la o sesiune a fracțiunii parlamentare, a declarat că, cu ajutorul VOMA, creată pe baza ideologiei organizației teroriste ASALA, Armenia se pregătește pentru un război ”asimetric” împotriva Azerbaidjanului și Turciei. Potrivit lui Akshener, pentru a se pregăti pentru operațiuni de luptă împotriva turcilor VOMA desfășoară antrenamente militare pentru armeni de diferite vârste, inclusiv minori.

”Cei care înainte au evitat o luptă curajoasă caută acum modalități insidioase de a ucide”, a remarcat Akshener la sesiunea fracțiunii parlamentare a partidului IYI. – Știm că, timp de mulți ani, guvernul armean a oferit sprijin material, tehnic și de personal organizației teroriste PMK (”Partidul Muncitorilor din Kurdistan” – red.). Nu este exclus ca această alianță, creată pe baza dușmăniei față de turci și Turcia, să-și continue activitățile sub forma alianței VOMA/PMK.

De aceea, este necesar să eliminăm imediat toate ”unghiurile moarte” de la frontierele noastre și să luăm măsuri mai decisive și mai dure împotriva amenințării de infiltrare a teroriștilor pe teritoriul Armeniei. De asemenea, trebuie să punem la dispoziția comunității internaționale documente și informații capabile să explice consecințele dăunătoare ale investirii în terorism pe teritoriul Armeniei și să împiedicăm țara noastră să facă o altă greșeală istorică”.

La rândul său, Savaș Egilmez, profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității Ataturk, a declarat într-un interviu acordat canalului TRT Haber că Armenia, care așa și nu și-a abandonat obiceiurile istorice, a creat o nouă organizație teroristă numită VOMA cu încurajarea și sprijinul puterilor mondiale.

Egilmez a declarat că VOMA, care primește, de asemenea, sprijin din partea organizațiilor teroriste PMK și ASALA, atrage luptători în rândurile sale în Europa și în Orientul Mijlociu.

Istoricul turc atrage atenția asupra existenței unei alte organizații radicale din Armenia numită POGA (”Școala Patrioților Militari” – red.) și menționează că, deși se știe mai puțin despre ea, activitățile sale merită o atenție deosebită.

”POGA oferă pregătire militară armenilor din diferite grupe de vârstă”, a remarcat istoricul. – După războiul de 44 de zile, această structură, care îi reprezintă pe turci drept dușmani eterni ai armenilor, și-a consolidat semnificativ activitățile”.

Savaș Egilmez a spus că pentru fiecare mențiuni în rețelele de socializare a organizațiilor VOMA și POGA autorii lor sunt plătiți cu peste 100 de dolari. Potrivit estimărilor sale, sursele de finanțare pentru organizațiile armene radicale sunt diaspora armeană din Statele Unite și Europa și Armenia însăși.

Potrivit lui Egilmez, VOMA și POGA, care sunt strâns legate de organizația teroristă kurdă PMK, își extind activitățile și, în special, se concentrează în Zangezur pentru a împiedica deschiderea coridorului Zangezur.

”Dacă acest lucru continuă, o nouă operațiune antiteroristă în regiunea Caucazului de Sud ar putea deveni inevitabilă”, a avertizat istoricul turc.

Sursă: Haqqin.az

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *