Actualitate

Turcia nu mai are cerințe pentru aderarea noastră la NATO – Premierul suedez

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat vineri că Turcia nu are obecții de la Suedia pentru a asigura ratificarea candidaturii sale la aderarea la NATO și se așteaptă ca acest lucru să se întâmple “relativ curând”.

După summitul liderilor Forței Expediționare Comune, Kristersson a declarat că Stockholm “și-a făcut partea sa”.

“Ne-am îndeplinit angajamentele de a îmbunătăți cooperarea cu Turcia pentru a preveni finanțarea PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, pe care Ankara îl recunoaște ca fiind terorist – n.r.) sau activitățile împotriva Turciei”, a spus el.

Premierul suedez a vorbit, de asemenea, despre o cooperare “mult mai bună” între poliția și serviciile de securitate din cele două țări și a adăugat că “alte țări așteaptă cu nerăbdare, în mod clar, să ratifice” aderarea Suediei la NATO.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat în ajun că se așteaptă ca Parlamentul turc să ratifice protocolul de aderare a Suediei, așa cum s-a convenit la summitul de la Vilnius.

Reamintim că, în iulie, la summitul NATO de la Vilnius, Turcia a fost de acord să deblocheze procesul de ratificare a aderării Suediei la Alianță, în schimbul asistenței în procesul de apropiere de Uniunea Europeană.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va sesiza parlamentul în octombrie, când acesta se va reuni după vacanța de vară, cu privire la ratificarea cererii de aderare a Suediei la NATO.

Cu toate acestea, ratificarea candidaturii Suediei a fost pusă în pericol după o serie de mitinguri de ardere a Coranului în Suedia, care a provocat furia multor țări musulmane, inclusiv a Turciei. Pe lângă Turcia, candidatura Suediei nu a fost ratificată nici de Ungaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *