Externe

Turcia nu speră prea mult în încheierea unui acord cu UE privind scutirea de vize până în iunie

‘În acest stadiu, nu pot spune că avem multă speranță’, a declarat el presei turce la finalul unei întrevederi pe această temă cu comisarul european pentru negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

Acest proiect de acord face parte dintr-un pact mai larg vizând limitarea fluxului de migranți.

Volkan Bozkir, care a făcut această declarație pentru posturile de televiziune turce, a respins din nou o relaxare a legislației antiteroriste turce în contextul în care țara sa se confruntă din vara lui 2015 cu atacuri ale rebelilor kurzi.

Reforma acestei legislații este cerută de Bruxelles printre cele 72 de criterii care trebuie îndeplinite pentru a ajunge la un acord.

Opt soldați turci au fost uciși vineri în urma unei operațiuni militare în sud-estul Turciei împotriva rebelilor din Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se luptă din 1984 cu forțele de la Ankara.

‘Fiecare țară are lucruri în privința cărora poate ceda și lucruri în privința cărora nu poate face acest lucru’, a afirmat ministrul. ‘Comisia (Europeană) trebuie să ajute Turcia pentru a putea depăși’ diferendul între părți, a spus el.

‘Credem că toate instituțiile europene trebuie să înțeleagă cât de critică este situația actuală’, a estimat ministrul turc.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat joi ‘ipocrizia’ UE, refuzând o modificare a legii antiteroriste.

Aceste tensiuni amenință prin ricoșeu acordul privind migrația încheiat în martie între UE și Ankara. Scutirea de vize până la finalul lui iunie este cerută de Turcia pentru a continua să aplice acest pact care a reușit deja să frâneze fluxul de migranți spre nordul Europei, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *