Internațional

Turcia şi Siria ţin negocieri la Moscova în vederea unei normalizări a relaţiilor

Turcia și Siria au purtat marți, 25 aprilie, la Moscova, o nouă sesiune de negocieri, mediate de Rusia şi Iran, în vederea unei normalizări a relaţiilor, întrerupte la începutul Războiului Civil din Siria, în 2011, relatează AFP.

Aceată reuniune a avut loc la nivel de miniştri ai Apărării din cele patru ţări şi a abordat ”măsuri practice” în vederea unei ”consolidări a securităţii în Siria” şi ”normalizării relaţiilor siriano-turce”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

„În urma discuţiilor, părţile şi-au reafirmat voinţa de a păstra integritatea teritorială a Siriei şi necesitatea unei intensificări a eforturilor în vederea unei întoarceri rapide a refugiaţilor sirieni în patria” lor, precizează ministerul rus.

Astfel, potrivit Moscovei, miniştrii au purtat un ”dialog constructiv” şi au subliniat ”necesitatea continuării (negocierilor) în interesul unei stabilizări şi mai mari a situaţiei”.

Ministerul turc al Apărării subliniază într-un comunicat ”atmosfera constructivă” a reuniunii, în cursul căreia a fost abordată ”problema intensificării eforturilor în vederea întoarcerii refugiaţilor sirieni pe pământul lor”.

Ankara confirmă că toţi participanţii şi-au ”reafirmat respectul faţă de integritatea teritorială a Siriei”.

”RETRAGEREA FORŢELOR TURCE”

Presa siriană de stat a difuzat un comunicat al Ministerului sirian al Apărării, în care se arată că negocierile au vizat ”retragerea forţelor turce” din Siria.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, a cărui armată luptă în Războiul din Ucraina de peste un an, a participat la reuniuni bilaterale cu fiecare dintre omologii săi, cu care a discutat despre ”cooperare” şi ”garantarea securităţii mondiale şi regionale”.

Rusia încurajează o restabilire a relaţiilor aliatului său sirian cu Turcia – care au avut puţine contacte oficiale după ce Ankara a început să-i susţină pe rebelii şi opoziţa din Siria, cu scopul înlăturării de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a lansat ideea unui summit de pace cu omologul său sirian,

Însă Bashar al-Assad cere – în prealabil – o retragere a trupelor turce staţionate în nordul Siriei.

La începutul lui aprilie, diplomaţi iranieni, ruşi, turci şi sirieni s-au întâlnit la Moscova pentru a pregăti o viitoare reuniune a miniştrilor de Externe din cele patru ţări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *