Internațional

Turcia transmite Rusiei că va continua să răspundă la atacurile dinspre nordul Siriei

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, i-a transmis omologului său rus Serghei Şoigu, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi, că Ankara va continua să răspundă la atacurile provenind din nordul Siriei, după ce Rusia ceruse anterior Turciei să se abţină de o ofensivă pe scară largă în Siria, relatează Agerpres.

Cu această ocazie, Akar i-a spus lui Şoigu că ”prioritatea Turciei este de a preveni într-un mod permanent ameninţarea teroristă dinspre nordul Siriei”, subliniind că acordurile anterioare în această privinţă ar trebui respectate, a indicat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat.

Negociatorul şef al Rusiei, Aleksandr Lavrentiev, a declarat miercuri că Turcia ar trebui să se abţină de la o ofensivă terestră la scară largă în Siria, întrucât astfel de acţiuni ar putea duce la o escaladare a violenţei.

Într-un comunicat separat, Ministerul rus al Apărării a informat laconic că ministrul Serghei Şoigu a discutat despre situaţia din Siria şi despre acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră cu omologul său turc, conform Reuters.

Turcia îi sprijină pe combatanţii sirieni care au încercat să-l răstoarne pe preşedintele Bashar al-Assad, în timp ce Rusia a ajutat la consolidarea puterii regimului lui Bashar al-Assad după un deceniu de conflict.

Încă din luna mai, preşedintele Recep Tayyip Erdogan ameninţa cu o ofensivă în nordul Siriei, dar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul (soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi), atribuit de Ankara luptătorilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de apărare a poporului (YPG), riscă să accelereze operaţiunile Ankarei, notează AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *