UE / Nato

Turcia va continua să blocheze aderarea Suediei la NATO – Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va continua să blocheze cererea Suediei de aderare la NATO până când “cererile vor fi îndeplinite”.

Erdogan a spus că Turcia “nu va renunța” la poziția sa împotriva aderării Suediei la NATO până când toate cererile sale nu vor fi îndeplinite.

Erdogan a spus că așteptările Turciei sunt clare și că “apărăm aceleași principii pe care le-am apărat și anul trecut”.

“Nu vrem ca ei să acorde azil organizațiilor separatiste și ticăloșilor FETÖ. Și vreau ca toată lumea să știe că nu vom da înapoi până când toate aceste cereri nu vor fi îndeplinite”, a declarat președintele turc.

În Turcia, FETÖ se referă la adepții figurii religioase Fethullah Gulen, care se află în exil în statul american Pennsylvania din 1999. Erdoğan l-a acuzat că a organizat o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016.

Aderarea Suediei la UE nu a fost încă ratificată decât de două țări, Ungaria și Turcia.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat miercuri că Stockholm dorește în continuare să adere la NATO înainte sau la summitul de la Vilnius, deși este posibil ca acest obiectiv să nu se materializeze.

Erdogan a declarat anterior că nu ar susține încă aderarea Suediei la NATO.

Potrivit unor informații neoficiale, Ankara ar fi cerut ca Suedia să extrădeze sau să expulzeze suspecți separatiști kurzi înainte de summitul NATO de la Vilnius din iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *