ActualitateExterne

Turcia vrea să-și consolideze prezența economică și diplomatică în Balcani

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan efectuează joi şi vineri vizite în Albania şi Serbia, în cursul cărora şi-a propus să consolideze prezenţa economică şi diplomatică a Turciei în Balcani, informează AFP, potrivit Agerpres.

Şeful statului turc va sosi joi în Albania, unde va inaugura Marea moschee din Tirana, cea mai mare din Balcani, a cărei ridicare a fost finanţată de Ankara.

Turcia ”face parte din cei mai mari cinci investitori străini” din Albania, cu investiţii în valoare de 3,5 miliarde de dolari, a afirmat preşedintele turc în timpul unei vizite făcute de premierul albanez Edi Rama la Ankara. El a adăugat că peste 600 de companii turce furnizează locuri de muncă pentru peste 15.000 de albanezi.

De asemenea, cele două ţări, care sunt membre ale NATO, cooperează şi în domeniul militar – Tirana a primit în acest an Bayraktar TB2 produse de Turcia.

Vineri, Recep Tayyip Erdogan va ajunge în Serbia. În timpul unei vizite făcute în 2017 la Belgrad, preşedintele Erdogan şi omologul său sârb Aleksandar Vucic au parafat reconcilierea între ţările lor.

”Acea vizită a reparat relaţia cu Serbia. De atunci, Balcanii sunt o adevărată poveste de succes pentru diplomaţia turcă”, a explicat Vuk Vuksanovic, expert în cadrul grupului de reflecţie Centrul pentru politică de securitate din Belgrad.

Totuşi, relaţiile dintre Ankara şi Belgrad au înregistrat o uşoară răcire după ce Turcia a vândut drone autorităţilor din Kosovo, un act ”inacceptabil” la acea vreme pentru Serbia. Însă acel episod ar putea fi depăşit printr-un nou acord de cooperare, subliniază Vuksanovic.

”Nu aş fi surprins dacă ar fi încheiat un acord militar”, explică expertul sârb, care evidenţiază trei componente principale ale vizitei lui Erdogan la Belgrad: ”cooperarea militară, poziţia companiilor turce şi dorinţa Serbiei de a convinge Ankara să-şi reducă sprijinul pentru Kosovo”.

Deşi a ajuns partener mai recent decât Albania, Serbia a devenit de asemenea un teren economic important pentru Ankara. Valoarea totală a investiţiilor turce a ajuns de la ”1 la 400 de milioane de dolari (circa 365 milioane de euro) în cursul ultimilor 10 ani”, potrivit preşedintelui Consiliului de afaceri Turcia-Serbia, citat în iunie de agenţia de presă Anadolu.

Potrivit datelor guvernului sârb, exporturile turce către Serbia au atins 2,131 miliarde de dolari (1,95 miliarde de euro) în 2022, faţă de 1,149 miliarde de dolari în 2020 (1,05 miliarde de euro).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *