Cultură

TVR MOLDOVA a premiat excelența la „Gala TVR MOLDOVA – Români pentru români” 2016

Directorul TVR Internațional, Cristina Leorenț, a mărturisit că sunt foarte mulți oameni valoroși peste Prut, dar sunt puțin cunoscuți în România. „E important să ne descoperim unii pe ceilalți și să facem proiecte valoroase. TVR MOLDOVA investește la Chișinău în oameni și resurse tehnice și acest lucru se vede în calitatea și cantitatea de programe lansate cel puțin anul acesta. TVR MOLDOVA a revenit peste Prut după șapte ani de absență forțată. În prezent, postul de televiziune se bucură de o încredere deosebită din partea cetățenilor, dar și a autorităților ”, a spus Cristina Leorenț.

Gazdele serii au fost prezentatorii TVR MOLDOVA, Iuliana Marciuc şi Sandu Scobioală, cunoscuţi publicului pentru emisiunile „Destine ca-n filme” şi “Obiectiv Comun”.

„Gala Premiilor TVR MOLDOVA – Români pentru români” a fost și un prilej de reîntâlnire cu mari artişti atât din Bucureşti, cât şi din Chişinău: Dida Drăgan, Gabriel Dorobanţu, Basarabeanca, Nelly Ciobanu, Akord, Cristina Croitoru, Irina Rimes, Formaţia Catharsis, Alex Calancea Band, Fraţii Advahov, Guz.

La eveniment au fost prezente personalități culturale, politicieni, oficialități, dar și publicul TVR. Aceștia au apreciat profesionalismul și dăruirea postului de televiziune în promovarea valorilor românești.

„Acest eveniment deosebit care s-a produs la Chișinău ne va ajuta mai mult să ne cunoaștem valorile. Gala se referă la toate domeniile culturii naționale și nu are hotare doar în Basarabia”, a afirmat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, fiind unul dintre oaspeții Galei și-a exprimat dorința ca publicul TVR MOLDOVA să ajungă la ponderea de 90 la sută din emisia tuturor posturilor TV. „Este nevoie de TVR, de statul român, care să susțină și să promoveze valorile culturale în Basarabia”, a spus Anatol Șalaru.

„Prezența TVR este vitală, pentru spiritul nostru, pentru cultură și, în mod deosebit, pentru a dezvolta gândirea critică, liberă, pentru sursa de informare”, a menționat membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Mariana Onceanu Hadârcă.

Jurnalistul Vasile Botnaru, referindu-se la importanța unor asemenea evenimente, a spus că exemplele bune trebuie promovate pentru că avem cu ce ne mândri. „Atunci când vine recunoașterea din exterior este un reproș vizibil. E absolut necesar să le spunem pe timpul vieții și nu în enciclopedii, ce valoare au”, a reiterat jurnalistul.

Premiul pentru Cooperare România – Republica Moldova i-a fost acordat Institutului Cultural Român. „Am fost onorat să primesc premiul TVR MOLDOVA. Este un gest deosebit, care încununează colaborarea dintre Institutul Cultural Român și TVR. Ne-am propus să continuăm proiecte peste Prut”, a declarat secretarul general al Institutului Cultural Român, Cristian Petcu.

Pentru a oferi trofeul Galei TVR MOLDOVA 2016, pe scenă au urcat directorii și vedetele TVR: Producătorul General al Televiziunii Române, Cristian Zgabercea; directorul TVR Internațional, Cristina Leorenț; directorul TVR Iași, Carmen Olaru; directorul TVR Cluj, Romeo Couți; prezentatorul Telejurnalului de la ora 20, Mihai Constantin; moderatorul și realizatorul emisiunii „Garantat 100%”, Cătălin Ștefănescu; moderatorul și producătorul emisiunii ”Investiți în România!”, Sorin Burtea și jurnaliștii TVR MOLDOVA, Vitalie Guțu și Stela Dănilă.

TVR MOLDOVA a acordat premii pentru următoarele categorii:

Premiul pentru Promovarea Limbii Române – jurnalistul Constantin Tănase (post-mortem)
Premiul pentru Promovarea şi Restaurarea Patrimoniului Cultural – ministrul Culturii, Monica Babuc și ex prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premiul pentru Cooperare România – Republica Moldova – Institutul Cultural Român
Premiul pentru Performanţă în Educaţie – pedagogul anului 2016, Viorica Morcov
Premiul pentru Excelenţă în Artă – directorul Muzeului Naţional de Artă din Chişinău, Tudor Zbârnea
Premiul pentru Promovarea Istoriei Neamului – directorul general al Grupului Editorial Litera, Anatol Vidraşcu
Premiul pentru Performanţă în Afaceri – Ruslan Cojocaru, investitor
Premiul Diaspora – creatoarea proiectului „Adoptă un Vot”, Anastasia Condruc

Premiul Special TVR MOLDOVA – Guvernatorul Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah

Gala TVR MOLDOVA – „Români pentru români” s-a încheiat cu un recital de excepție susținut de Randi.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *