CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina a anunțat OFICIAL când începe marea contraofensivă contra Rusiei: ”Este deja planificată în mai multe direcţii”

Ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina va lansa o contraofensivă, atacând forțele ruse în mai multe direcții deodată.

De asemenea, el a remarcat că momentul începerii acesteia este legat, printre altele, de condițiile meteorologice.

”Veţi vedea Leopardul într-un contraatac, prin decizia Statului Major al nostru. Este deja planificat în mai multe direcţii. Depinde ce moment este cel mai potrivit, cum vor decide. De asemenea, totul depinde de condiţiile meteo. În primăvară, pământul nostru este foarte umed. Putem folosi doar echipamente pe șenile, cred că le vom vedea în aprilie-mai”, a spus ministrul ucrainean în timpul unui interviu acordat ERR.

Reznikov este convins că 2023 va aduce schimbări pozitive pentru ucraineni . Armata ucraineană va continua să elibereze teritoriile ocupate temporar.

Pregătirile sunt în toi

Ucraina a început deja pregătirile pentru o acțiune ofensivă, explică expertul militar ucrainean Roman Svitan pentru publicația rusă independent „Novaia Gazeta Europe“.

Operațiunile de recunoaștere și de luptă sunt în desfășurare în direcțiile Herson și Zaporijjia de aproximativ o săptămână. Artileria, lansatoarele multiple de rachete și dronele forțelor armate ucrainene acoperă întreaga adâncime a apărării rusești până la coasta Mării Azov. În mod obișnuit, astfel de acțiuni încep cu aproximativ o lună înainte de începerea unei ofensive la scară largă. O ofensivă serioasă asupra pozițiilor rusești este de așteptat la mijlocul lunii aprilie. Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut recent ajutorul Statului Major General al Rusiei, prevăzând o contraofensivă ucraineană pe scară largă în apropiere de Bahmut, într-o încercare de a izola unitățile „private” de forțele principale ale armatei ruse. Roman Svitan este sigur că ofensiva majoră se va desfășura în alte direcții, în timp ce Ucraina va căuta doar să încercuiască unitățile de mercenari ruși care au avansat prea adânc în direcția Sloviansk, anihilând majoritatea unităților Wagner.

„În Donbas există o mulțime de munți și înălțimi, așa că nu are rost să atacăm frontal. Vorbim, printre altele, despre Donețk, Lugansk și alte orașe din regiune”, spune expertul ucrainean. „Este mai bine să ocolim și să tăiem dealurile fortificate, forțând garnizoanele de acolo să se predea sau să se retragă. Pot presupune că vectorii principali ai ofensivei vor merge spre Melitopol din Orikhiv, spre Mariupol din Vuhledar și din Nova Kakhovka spre Armiansk.” Roman Svitan descrie operațiunea de eliberare a Donbasului în felul următor: de la Svatove se va da o lovitură în direcția Lugansk, iar de acolo militarii ucraineni vor merge de-a lungul malurilor râului Siverski Doneț până când acesta se va vărsa în Donul aflat deja în granițele Rusiei și mai departe până la Rostov pe Don, izolând complet Donbasul de Rusia.

Kievul așteptă obuzele

Volodimir Zelenski a declarat recent pentru publicația japoneză „Yomiuri Shimbun“ că Ucraina nu poate lansa încă o contraofensivă din cauza lipsei de arme și muniții. „Așteptăm ca munițiile de la partenerii noștri să sosească”, a declarat președintele ucrainean. „Nu putem începe contraofensiva încă”. Zelenski a mai adăugat că Rusia folosește zilnic de trei ori mai multe muniții decât Ucraina. Pe lângă muniții, Ucraina așteaptă, de asemenea, avioane de luptă de la aliații săi, spune el.

Recent, s-a aflat că statele membre ale UE vor furniza Ucrainei 1 milion de obuze de artilerie de 155 mm, standard NATO, în anul următor. Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a vorbit despre acest lucru după reuniunea miniștrilor europeni de la Bruxelles.

„Problema munițiilor, în special a obuzelor de artilerie, este critică pentru continuarea războiului în general și pentru ofensiva planificată de Ucraina în special”, spune David Gendelman.

„Pentru fiecare 5.000 de obuze trase de forțele armate ucrainene în fiecare zi acum, există aproximativ 15.000-20.000 de cartușe de artilerie rusească”, spune Roman Svitan. „Vara trecută, acest raport era de 1 la 10, când Rusia a cheltuit până la 50-60 de mii de obuze pe zi. Situația se va schimba atunci când un milion de obuze de 155 mm vor fi furnizate Ucrainei de către Uniunea Europeană. În plus, majoritatea acestora vor sosi imediat din depozitele care vor fi reaprovizionate cu ajutorul programului adoptat.

În plus, SUA, Marea Britanie și țările din afara Europei vor contribui și ele. Acest lucru va permite armatei ucrainene să cheltuiască zilnic 10-15 mii de obuze în timpul unei ofensive de trei luni, suficient pentru a străpunge apărarea inamicului și a învinge Rusia. Presupun că transferul de obuze și echipamente ia în considerare densitatea probabilă a ostilităților în timpul dezocupării regiunilor Herson, Zaporijjia și Crimeea. Va fi nevoie de aproximativ aceeași cantitate de muniție pentru a elibera regiunile Donețk și Lugansk“, a spus analistul ucrainean.

Cinci sute de tancuri

Toate echipamentele pe care Occidentul a promis să le furnizeze Ucrainei intră deja în serviciul forțelor armate ucrainene, afirmă Roman Svitan. Este vorba de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie, artilerie și lansatoare multiple de rachete (MLRS). Expertul crede că numărul total de tancuri furnizate de aliați, incluzând atât modelele occidentale, cât și cele sovietice, ar putea fi de până la 500. Dacă adăugăm transportoarele blindate de trupe și vehiculele de luptă ale infanteriei, numărul total de vehicule blindate aflate în posesia Ucrainei va fi de peste o mie.

„Vorbind despre echipamente, presupun că acestea vor fi păstrate sub un fel de «umbrelă» pe teritoriul partenerilor noștri din NATO sau departe de linia frontului cât mai mult timp posibil, pentru a le salva de atacurile inamicului”, spune Roman Svitan. „Forțele principale vor începe să se retragă până în momentul unei pătrunderi pe scară largă în linia frontului. Când se va întâmpla acest lucru, toate vehiculele vor fi controlate de echipaje bine instruite.”

Analistul israelian David Gendelman este convins că programul viitoarelor livrări de muniții și arme se află pe masa conducerii politico-militare ucrainene, iar aceste cifre vor fi factorul determinant pentru lansarea ofensivei ucrainene. „Dacă toate armele promise vor ajunge în următoarea lună sau două”, spune expertul israelian, „acest lucru ar fi, teoretic, suficient pentru a lansa o ofensivă folosind corpul de rezervă nou instruit”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *