Externe

Ucraina a confiscat averile a șapte clerici de rang înalt, susținători ai Rusiei: „Facem totul pentru a ne asigura că nu există sfori disponibile pentru a fi trase de către statul agresor”

Cei mai importanți oficiali de securitate din Ucraina au ordonat măsuri punitive împotriva a șapte clerici de rang înalt, a declarat duminică, 11 decembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei acțiuni de reprimare a unei ramuri a bisericii ortodoxe care are legături de lungă durată cu Moscova, transmite The Guardian.

Clericii se numără printre liderii ortodocși cunoscuți ca fiind simpatizanți ai invaziei Rusiei în Ucraina. Liderul de la Kiev a anunțat măsura în discursul său video de seară:

”Facem totul pentru a ne asigura că nu există sfori disponibile pentru a fi trase de către statul agresor care ar putea face ca societatea ucraineană să sufere”.

În temeiul unui ordin emis de Consiliul de Securitate al Ucrainei, tuturor celor șapte le-au fost confiscate bunurile și sunt supuși unei interdicții privind o serie de activități economice și juridice, precum și unei interdicții de facto de călătorie.

Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, iar concurența a fost acerbă între ramura bisericii legată istoric de Moscova și o biserică independentă proclamată după independența față de regimul sovietic în 1991.

Biserica legată de Moscova a rupt legăturile cu biserica ortodoxă rusă după invazia din luna februarie, dar mulți ucraineni rămân profund suspicioși cu privire la motivele acesteia. Biserica rusă susține din toată inima războiul declanșat de Putin.

Luna trecută, Consiliul de Securitate a ordonat o anchetă privind activitățile bisericii și se are în vedere adoptarea unei legislații pentru a-i limita activitățile.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a organizat o serie de raiduri asupra proprietăților deținute de biserica legată de Moscova și, săptămâna trecută, a acuzat un cleric de rang înalt de implicare în activități antiucrainene prin susținerea politicilor rusești în postările de pe rețelele de socializare.

Vă amintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a oferit detalii despre perchezițiile care s-au desfășurat pe 22 noiembrie la Lavra Pecerska din Kiev, în traducere Lavra Peşterilor, cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din țara vecină, transmite Newsmaker.

Potrivit organelor de drept ucrainene, în mănăstire se aflau mai mulți cetățeni ruși cu pașapoarte URSS, oameni fără acte, peste 2 mln de grivne, peste 100 mii de dolari americani, câteva mii de ruble rusești și literatură rusă, inclusiv propagandistă.

Peste 50 de oameni au fost supuși testării cu poligraful, informează BBC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Au scapat de dracu si au dat peste tatsu’,si in URSS asa ceva se practica numai pe timpul lui Stalin.
    De la intimidarea inavatatorilor romani care se incapatanau sa predea in romana, au ajuns la intimidarea calugarilor, sigur ca aveau pasapoarte sovetice, ca au intrat la manastire pe timpul URSS…nemernici. Razboiasca-se pan n-or vedea bine ca cum e tanda asa e si manda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *