UcrainaUE / Nato

Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO, declară ministrul apărării ucrainean

Ucraina a devenit un stat membru de facto al NATO deoarece ţările occidentale, care iniţial se temeau că acordarea de asistenţă militară Kievului ar fi putut duce la escaladarea conflictului, şi-au schimbat ”viziunea” despre război, a declarat într-un interviu la postul britanic BBC ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, transmite vineri, 13 ianuarie, EFE și Agerpres.

Reznikov a declarat că era convins că Ucraina avea să primească armament, inclusiv tancuri şi avioane de luptă.

”Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare este, în opinia mea, un fel de protocol. Ucraina ca ţară şi forţele armate ale Ucrainei s-au transformat într-un membru al NATO. De facto, nu ”de iure”. Pentru că avem armament şi înţelegem cum să-l folosim”, a mai adăugat el.

Rusia a susţinut că lupta de fapt împotriva alianţei nord-atlantice în Ucraina, dat fiind că Occidentul a furnizat arme Kievului după invazia rusă, acum aproape un an.

Menționăm că Ucraina a încercat de ani de zile să se alăture alianței NATO, iar preşedintele Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru o aderare expres, lucru pe care Vladimir Putin îl consideră drept o ameninţare la adresa securităţii Rusiei.

Articolul 5 din Tratatul NATO menţionează că un atac armat asupra unui membru trebuie considerat drept un atac împotriva tuturor, aminteşte EFE.

Olekseii Reznikov însă nu a fost de acord cu afirmaţia că declaraţiile sale cu privire la alianţa militară ar fi controversate.

”De ce (să fie) controversate? Este realitatea. Este un fapt. Sunt sigur că într-un viitor apropiat vom fi membri ai NATO, ”de iure”” a insistat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *