RăzboiUcraina

Ucraina a primit în premieră sisteme de apărare radar de fabricație israeliană. Sistemele sunt concepute pentru a detecta amenințări aeriene pe o rază de până la 10 km – Ha’aretz

În premieră, Ucraina a primit sisteme de apărare radar de fabricație israeliană, care au fost deja instalate la Kiev începând de luni, potrivit presei israeliene, citată de The Guardian.

O organizație lituaniană de voluntari cunoscută sub numele de Blue/Yellow a livrat săptămâna trecută 16 modele ieMHR fabricate de RADA Electronic Industries din Israel, iar trei dintre acestea sunt deja folosite în capitala ucraineană, potrivit cotidianului israelian Ha’aretz. Sistemele sunt concepute pentru a detecta amenințări aeriene, inclusiv rachete, rachete, obuze de mortier, elicoptere și drone pe o rază de până la 10 km.

Modelele funcționează ca un sistem de alertă și nu au capacități de interceptare. Potrivit grupului Blue/Yellow, sistemele mobile și staționare vor fi utilizate în principal pentru a proteja instalațiile și infrastructurile critice.

Israelul a furnizat milioane de euro în ajutoare umanitare Ucrainei de la începutul invaziei, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, din precauție și din necesitatea de a menține relațiile cu Rusia – care facilitează operațiunile israeliene împotriva actorilor susținuți de Iran în Siria – s-a abținut de la trimiterea de material militar în ciuda cererilor repetate ale Kievului și Washingtonului.

Totuși, desfășurarea de către Rusia a dronelor de fabricație iraniană pare să fi înăsprit poziția Israelului. Premierul Benjamin Netanyahu, care a fost reales în noiembrie, se angajase, de asemenea, să reevalueze poziția țării în legătură cu războiul.

Israelul s-a oferit să ajute Kievul în crearea unui „sistem civil de alertă timpurie care să salveze vieți” pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene și ar fi împărtășit informații despre programul de drone al Iranului.

Licențele de export pentru două companii israeliene pentru a vinde sisteme de apărare cu o rază de acțiune de 40 km au fost aprobate în martie, a relatat site-ul de știri Walla din Israel, citând trei oficiali israelieni și ucraineni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Relatati lucrurile de parca INTREGUL ISRAEL este cuprins in grupul cu pricina !! Nu vedeti la ce se pretează ISRAELUL in cazul PARTIDULUI SHOR ? Va bateti singuri cuie in talpă ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *