Externe

Ucraina achetează deportarea forțată a copiilor în Rusia ca posibil genocid

Procurorii care investighează cazuri cu privire la crimele de război din Ucraina examinează și acuzaţiile de deportare forţată a copiilor în Rusia de la începutul războiului, deoarece încearcă să argumenteze o acuzaţie de genocid, a declarat procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, într-un interviu pentru Reuters.

Potrivit Irinei Venediktova, există „peste 20 de cazuri de transfer forţat de oameni” în Rusia din diferite regiuni din Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.

„Încă din primele zile ale războiului, am început acest caz referitor la genocid”, a declarat Venediktova pentru Reuters.

Totodată, ea a spus că, pe fondul haosului şi distrugerii provocate de atacul Moscovei, concentrarea pe deportarea copiilor a oferit cea mai bună modalitate de a asigura dovezile necesare pentru conformarea cu definiţia legală a genocidului.

„De aceea, acest transfer forţat al copiilor este foarte important pentru noi”, a subliniat ea.

Venediktova a refuzat să ofere un număr exact al victimelor care au fost transferate forţat. Pe de altă parte, la mijlocul lunii mai, Ucraina a acuzat Rusia că a deportat cu forța peste 210.000 de copii, pe care vrea să-i facă cetățeni ruși.

Între timp, Vladimir Putin, a semnat luni, 30 mai, un decret care simplifică acordarea cetăţeniei ruse copiilor orfani şi persoanelor cu handicap din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *