Externe

Ucraina acuză Rusia de ”răpirea” directorilor informatic şi general adjunct ai centralei nucleare Zaporojie

Marți, operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză Rusia de ”răpirea„ a doi conducători ai centralei nucleare Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, aflară dub control rus, relatează AFP și News.ro.

Ocupanții ruși i-au ”răpit” pe directorii informatic al centralei, Oleg Kostiukov, şi pe directorul general adjunct Oleg Oşeka.

Ei i-au ”condus către o destinaţie necunoscută”, anunţă într-un comunicat, postat pe o reţea de socializare, operatorul Energoatom.

Operatorul ucrainean îl îndeamnă pe directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi ”să depună toate eforturile posibile” pentru a obţine eliberarea celor doi ucraineni.

Menționăm că centrala Zaporojie este vizată cu regularitate în bombardamente şi înregistrează pene de curent, care alimentează temeri cu privire la securitatea instalaţiei.

Ucraina a acuzat în mai multe rânduri forţele ruseşti de maltratarea angajaţilor centralei sau de faptul că-i menţine în detenţie, şi anume pe adjunctul directorului resurselor umane, Valeri Martiniuk.

La sfârșitul lunii septembrie, Energoatom a acuzat Moscova de faptul că l-a arestat şi deţinut pe directorul centralei, Igor Muraşov, timp de mai multe zile, după care l-a eliberat.

Vă amintim că Rusia ocupă militar teritoriul centralei nucleare Zaporojie, iar Putin a revendicat anexarea centralei, la începutul lunii octombrie şi a patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *