Ucraina

Ucraina afirmă că forțele armate ucrainene avansează în toate direcțiile contraofensivei

Trupele armate ucrainene avansează în toate direcţiile contraofensivei împotriva forţelor de ocupaţie ruse, a declarat vineri un înalt responsabil din domenul apărării, citat de Agerpres.

De la începutul contraofensivei în această lună, Ucraina afirmă că ar fi preluat controlul asupra mai multor sate în sud-est, deşi Rusia deţine în continuare părţi din teritoriul ucrainean în est, sud şi sud-est.

”Dacă vorbim de toată linia frontului, în est ca şi în sud, noi am preluat iniţiativa strategică şi avansăm în toate direcţiile”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea ucraineană.

Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent situaţia de pe câmpul de luptă. Rusia, care a declanşat o invazie pe scară largă în februarie 2022, nu a recunoscut câştigurile teritoriale ucrainene şi a declarat că armata ucraineană suferă pierderi grele.

Maliar a declarat că trupele ucrainene se deplasează ”cu încredere” pe flancurile din jurul oraşului devastat Bahmut (în est), deţinut de forţele ruse, şi că principalele lupte se desfăşoară în jurul acestuia.

În sud, forţele Kievului se deplasează cu un succes mixt, uniformizând linia frontului, a spus ea.

”În sud, noi ne deplasăm cu un succes variabil, câte o dată sunt zile în care avansăm cu un kilometru, alteori cu mai puţin de un kilometru, alteori cu până la doi kilometri”, a specificat viceministrul ucrainean.

Maliar a subliniat că eficienţa contraofensivei ar trebui să fie evaluată în funcţie de o ”mulţime de sarcini militare diferite” şi nu doar de avansarea şi eliberarea aşezărilor.

”În consecinţă, toate aceste sarcini sunt în curs de realizare şi doar militarii pot evalua aceasta corect şi cu precizie, or, potrivit evaluării lor, totul se desfăşoară conform planului”, a declarat ea.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a calificat contraofensiva ca derulându-se mai lent decât se dorea, dar Kievul nu ar fi obligat să o accelereze.

Responsabili ucraineni au mai declarat că ”evenimentul principal” al contraofensivei nu a început încă şi că Ucraina nu şi-a trimis încă principalele rezerve în luptă.

”Mă irită când aud că se spune că mult aşteptata ofensivă a Ucrainei în sudul şi estul ţării a început mai lent decât se aştepta, pentru că fiecare metru de pământ este câştigat cu sânge”, a declarat comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, într-un interviu acordat vineri The Washington Post, citat de postul de televiziune local Kanal 24.

Armata ucraineană avansează în fiecare zi, chiar dacă cu doar 500 de metri, a spus Zalujnîi.

”Nu este un show. Nu este un show la care toată lumea se uită, la care se fac pariuri sau ceva de genul acesta. În fiecare zi, fiecare metru de pământ este câştigat cu sânge”, a subliniat comandantul-şef al armatei ucrainene.

Pentru ca această contraofensivă ucraineană să avanseze mai rapid este nevoie de mai multe arme de fiecare tip, precum şi de avantaj aerian, adică de avioane de luptă F-16, a mai spus Zalujnîi, citat de canalul de televiziune menţionat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *