CSI / RusiaUcraina

Ucraina anunţă că a eliberat Robotîne, o localitate strategică din sud-estul ţării. Rusia aduce noi trupe în estul ţării

Ucraina a declarat luni, 28 august, că trupele sale au eliberat aşezarea Robotîne din sud-estul ţării şi că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva sa împotriva forţelor ruseşti, relatează News.ro.

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forţele sale au arborat drapelul naţional în aşezarea strategică, dar că încă mai desfăşura operaţiuni.

”Robotîne a fost eliberată”, a declarat luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Aşezarea se află la 10 km sud de oraşul Orihiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporojie, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier şi feroviar ocupat de Rusia.

Forţele armate ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud şi că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotîne.

Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să spargă unitatea frontului pe care forţele ruseşti l-au constituit după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.

Maliar a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele Kievului, care şi-au început contraofensiva la începutul lunii iunie, se deplasează acum la sud-est de Robotîne şi la sud de Mala Tokmacika, localitate aflată în apropiere.

Succesul Ucrainei în recucerirea localităţii Robotîne, pe care Rusia nu l-a confirmat, vine după ce presa a relatat că în această lună a avut loc o întâlnire între şefii militari de rang înalt ai NATO şi generalul de rang înalt al Ucrainei cu privire la resetarea strategiei militare a Ucrainei.

RUSIA ADUCE NOI FORŢE ÎN ESTUL UCRAINEI

Forţele ucrainene se luptă, de asemenea, cu trupele ruseşti în estul Ucrainei, iar progresele au fost mai lente decât se aşteptau, deoarece au întâlnit vaste câmpuri minate şi tranşee ruseşti. Maliar a descris situaţia de pe câmpul de luptă din est ca fiind ”foarte fierbinte” în ultima săptămână. Ea a spus că trupele ruseşti adună noi forţe acolo şi se regrupează, iar Moscova urmăreşte să îşi desfăşoare acolo cei mai buni soldaţi.

Forţele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bahmut, a mai spus Maliar, referindu-se la oraşul estic aproape devastat care a fost capturat de trupele Moscovei în luna mai după luni de lupte aprige. Ea a adăugat că, în ultima săptămână, forţele ucrainene au recucerit 1 km pătrat în jurul Bahmut, iar trupele ruseşti nu au făcut niciun progres.

În cea mai recentă dintre frecventele lovituri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, două persoane au fost ucise în cursul nopţii după ce o fabrică de ulei vegetal a fost lovită în regiunea centrală Poltava, a declarat guvernatorul regiunii.

Rusia a declarat, la rândul său, că a doborât o dronă ucraineană care zbura spre Moscova în primele ore ale zilei de luni, într-un incident care a perturbat pentru scurt timp zborurile deasupra capitalei ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *