Ucraina

Ucraina anunță o schimbare de strategie pentru recuperarea peninsulei Crimeea

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksii Danilov, a anunţat joi, 2 martie, că ţara sa va schimba strategia pentru a-şi recupera peninsula Crimeea, anexată ilegal de către Rusia în 2014, transmite EFE și Agerpres.

”Strategia pentru eliberarea Crimeei: a sosit momentul pentru o nouă formulă”, a anunţat Danilov într-un scurt mesaj pe contul său de Twitter.

”Secvenţa pentru eliberarea (politico-diplomatică, militară, economică etc.) presupune o schimbare a priorităţilor”, a declarat militarul ucrainean, care nu a dat detalii cu privire la natura acestor schimbări de strategie.

La 27 februarie 2014, aşa-numiţii ”omuleţi verzi” care, după cum a recunoscut mai târziu preşedintele rus Vladimir Putin, erau soldaţi ruşi, au preluat controlul Consiliului Suprem şi al guvernului Crimeei.

Rusia avea deja baze militare în Crimeea conform prevederilor unui acord cu Ucraina, dar la 20 februarie 2014 Moscova a început să transfere către peninsulă trupe şi echipamente suplimentare, precum şi forţe paramilitare.

Recuperarea Crimeei, peninsulă strategică la Marea Neagră, este unul dintre obiectivele pe care şi le-a stabilit administraţia ucraineană condusă de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după noua invazie lansată de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022. De altfel, la 26 februarie a.c., liderul de la Kiev s-a declarat convins că pacea va putea fi restabilită doar cu returnarea către ucraineni a acestei peninsule.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *