Externe

Ucraina anunță prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene cu 120 de zile. „Este un pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”

Joi, ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează AFP și Agerpres.

”O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative”, a indicat Kubrakov într-un mesaj pe pagina sa de Twitter, în care a salutat un ”pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale”.

Acest acord, care expiră vineri seara, a permis exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene în patru luni.

De asemenea, Turcia a confirmat joi, 17 noiembrie, prelungirea acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene pentru încă patru luni ”în aceleaşi condiţii” ca cele care funcţionează din luna iulie, a anunţat un înalt responsabil turc pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestui responsabil, toate părţile au agreat ca ”acordul să rămână în vigoare pentru încă 120 de zile pe durata lunilor de iarnă” , iar ”noi aranjamente” ar putea să fie luate după încheierea sezonului rece.

O sursă internaţională apropiată negocierilor a confirmat joi pentru AFP reînnoirea acestui acord, care implică Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite.

Recep Tayyip Erdogan, unul dintre susţinătorii acestui acord, se declarase miercuri ”convins” că acordul va fi prelungit.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat înţelegerea convenită între părţi pentru prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagră (sud), relatează sursele citate.

”Salut acordul tuturor părţilor de a continua Iniţiativa privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a facilita transportarea în siguranţă a cerealelor, alimentelor şi îngrăşămintelor din Ucraina”, a declarat Guterres, citat într-un comunicat emis joi de Centrul de Coordonare Comună (JCC), care supervizează exporturile, cu sediul la Istanbul.

Naţiunile Unite, a mai adăugat el, sunt ”pe deplin angajate în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente şi de îngrăşăminte din Federaţia Rusă”, o parte a acordului pe care Moscova o consideră esenţială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *