ActualitateExterne

Ucraina ar trebui să ia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil (ISW)

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă în acest an, după ce asistența SUA de securitate ajunge pe front.

Oficialii americani și-au exprimat sprijinul pentru noile operațiuni de contraofensivă ucrainene în 2025, deși ISW continuă să creadă că Ucraina ar trebui să preia inițiativa pe câmpul de luptă cât mai curând posibil, având în vedere că dacă această inițiativă va fi dată părții ruse în 2024, aceasta va oferi Rusiei o serie de avantaje.

Financial Times a raportat la 5 mai că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă în 2025, menită să recucerească teritoriul ucrainean ocupat de ruși, după ce ajutorul militar al SUA ajută la stoparea progreselor viitoare ale Rusiei în 2024. El a adăugat că armata americană asistența nu ar „închide instantaneu comutatorul” asupra situației de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Sullivan crede că asistența de securitate a SUA va permite forțelor ucrainene să „țină linia” și să reziste atacurilor rusești pe tot restul anului 2024.

Cu toate acestea, ISW continuă să evalueze că va mai dura câteva săptămâni pentru ca armele și munițiile occidentale să ajungă la unitățile ucrainene din prima linie și să înceapă să aibă un impact tangibil asupra câmpului de luptă și că sosirea ajutorului militar al SUA în Ucraina va permite probabil ucrainei forţe de a stabiliza linia frontului şi de a lua iniţiativa.

„Capacitatea Ucrainei de a-și elibera teritoriul și de a desfășura operațiuni contraofensive se bazează pe o serie de decizii neluate în Occident, Rusia și Ucraina și orice eforturi externe de a impune o cronologie pentru operațiunile de contraofensivă ucrainene ignoră realitatea situației câmpului de luptă”, a subliniat ISW.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *