Război

Ucraina are nevoie de un ajutor de urgență de ”cel puțin 800 de milioane de euro” pentru a face față nevoilor populației în timpul iernii

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat marţi că ţara sa, a cărei infrastructură energetică este devastată de atacurile rușilor, are nevoie de un ajutor de urgenţă de ”cel puţin 800 de milioane de euro” pentru a face faţă nevoilor populaţiei în timpul iernii, relatează AFP și Agerpres.

”Avem nevoie de mai multe categorii de echipamente, de transformatoare, de echipamente pentru restaurarea reţelelor de înaltă tensiune, de turbine de gaz”, a enumerat liderul de la Kiev, care a intervenit prin legătură video în deschiderea unei conferinţe internaţionale de solidaritate cu Ucraina, organizată la Paris.

”Sistemul nostru energetic are nevoie, cel puţin până la încheierea sezonului de încălzire, de un ajutor de urgenţă din partea sistemului energetic european, adică importul de electricitate din ţările UE în Ucraina”, a adăugat președintele Zelenski.

”Acest lucru ar costa aproximativ 800 de milioane de euro. Sper că aceste decizii vor fi luate în cadrul conferinţei”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Marți, 13 decembrie, Franţa organizează o conferinţă internaţională de sprijin pentru Ucraina cu scopul, potrivit preşedintelui francez, Emmanuel Macron, ”de a-i ajuta pe ucraineni să treacă iarna”, în contextul în care soldații Kremlinului, au lansat din luna octombrie o campanie de distrugere sistematică a infrastructurii civile şi energetice a ţării.

”Facem tot posibilul pentru a contracara această teroare energetică”, a dat asigurări Volodimir Zelenski, estimând la cel puţin 1,5 miliarde de euro ”restaurarea rapidă şi superficială a infrastructurii distruse de atacurile ruseşti”.

”După fiecare atac încercăm să restaurăm, în fiecare zi inginerii noştri în energie trebuie să deconecteze milioane de ucraineni de la reţeaua electrică”, şi-a exprimat el regretul.

”Generatoarele au devenit la fel de necesare ca vehiculele blindate şi vestele antiglonţ”, a adăugat preşedintele Ucrainei, țara vecină care va intra la sfârșitul lui decembrie în a 11-a lună de război.

”Situaţia sistemului energetic ucrainean rămâne dificilă, deficitul electric este semnificativ. Înrăutăţirea condiţiilor meteo (vânt puternic, îngheţ, ninsoare puternic, îngheţarea cablurilor) afectează negativ distribuţia şi complică munca echipelor de intervenţie”, conform companiei ucrainene Ukrenergo. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *