CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina avertizează Rusia: Orice navă care se îndreaptă spre porturile rusești va fi tratată ca potențiali transportatori de încărcături militare

Joi, 20 iulie, Ucraina a avertizat că începând de vineri, 21 iulie, va considera orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile ruseşti sau teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ca potenţiali transportatori de încărcături militare, acest anunţ intervenind la o zi după o decizie similară a Moscovei pentru navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene, relatează Reuters şi Agerpres.

”Orice navă care navighează în apele Mării Negre în direcţia porturilor maritime ale Rusiei şi a porturilor ucrainene situate pe teritoriul temporar ocupat de Rusia ar putea fi considerate de Ucraina drept transport de mărfuri militare cu toate riscurile aferente”, a avertizat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, de asemenea, în care a mai subliniat că ar putea respinge ceea ce numeşte drept ”agresiune rusă pe mare”.

”Soarta crucişătorului ”Moskva” dovedeşte că forţele ucrainene dispun de mijloacele necesare pentru a respinge agresiunea rusă pe mare”, a declarat ministerul, referindu-se la nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră care a fost scufundată în 2022.

”Ministerul Apărării ucrainean avertizează că începând de la 00:00 21 iulie 2023 (joi, ora 21:00 GMT), toate navele care se îndreaptă în apele Mării Negre spre porturi maritime ale Federaţiei Ruse sau spre porturi maritime ucrainene de pe teritoriul ucrainean ocupat temporar de Rusia pot fi considerate de Ucraina ca transportând încărcături militare, cu toate riscurile aferente”, se menţionează în comunicat.

Acest avertisment urmează celui emis miercuri de Rusia, care a declarat că de joi consideră navele ce se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră ca ”potenţial transportând încărcături militare”.

Potrivit surselor citate, flota ucraineană a fost aproape devastată în totalitate de invazia rusă, dar Kievul a atacat în repetate rânduri nave militare ruseşti în Marea Neagră cu ajutorul dronelor navale. De asemenea, armata ucraineană revendică scufundarea în 2022 a crucişătorului Moskva – nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră- utilizând rachete anti-navă.

Menționăm că tensiunile s-au acutizat în Marea Neagră după ce săptămâna aceasta Moscova s-a retras din Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, negociată de ONU şi Turcia acum un an, autorizând transportul în condiţii sigure a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, şi a revocat şi garanţiile de securitate pentru transportul maritim.

Totodată, responsabilii ucraineni mai vor să continue expedierea cerealelor prin Marea Neagră, încercând să stabilească un traseu temporar.

Conform Reuters, ministerul ucrainean al Apărării a declarat că navigaţia în partea de nord-est a Mării Negre şi în strâmtoarea Kerci-Enikal din Ucraina a fost interzisă, din motive de securitate, începând de joi, ora 05:00 (02:00 GMT).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *