CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina califică armistițiul de 36 de ore, ordonat de Putin drept o ”ipocrizie”. „Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate”

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a calificat joi, 5 ianuarie, drept o ”ipocrizie” anunţul unei încetări a focului în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, acuzând Moscova că vrea doar ”să câştige timp”, relatează AFP şi Ukrinform.

”Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va exista un ”armistiţiu temporar”. Păstraţi-vă ipocrizia!”, a reacţionat Mihailo Podoliak într-un mesaj pe pagina sa de Twitter.

Într-un mesaj separat destinat presei, consilierul șefului administrației prezidențiale ucrainene a denunţat această încetare a focului ordonată cu puţin timp înainte de către Vladimir Putin, calificând-o drept ”un gest pur de propagandă”.

”Rusia încearcă prin toate mijloacele să reducă cel puţin temporar intensitatea luptelor şi a loviturilor asupra centrelor sale logistice pentru a câştiga timp”, consideră Podoliak.

De asemenea, responsabilul ucrainean l-a acuzat pe Putin că ”nu are nici cea mai mică dorinţă de a pune capăt războiului” şi că încearcă ”să-i convingă pe europeni să exercite presiune asupra Kievului” în vederea unor negocieri de pace, ceea ce Ucraina a refuzat de luni de zile.

”Prin ”negocieri” preşedintele rus Vladimir Putin înţelege recunoaşterea de către întreaga lume a dreptului Rusiei de a pune mâna pe teritorii străine în deplină impunitate şi de a comite crime de război”, subliniază Mihailo Podoliak, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

”Rusia (reprezentată de Putin) înţelege prin cuvântul ”negocieri” faptul de a-i propune Ucrainei şi lumii să-i recunoască ”dreptul de a ocupa teritorii străine” în absenţa oricăror consecinţe juridice pentru masacrele comise pe teritorii străine”. Acest lucru este categoric inacceptabil”, a subliniat Podoliak.

”Nu este necesar să răspundem iniţiativelor deliberat manipulatoare ale conducerii ruse”, a mai adăugat el.

La fel de categoric a fost şi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

”Ucraina nu va duce nicio negociere cu Rusia pentru un ”armistiţiu de Crăciun”. Statul agresor trebuie să părăsească teritoriul ţării noastre” a declarat Danilov, citat de RBC.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin i-a ordonat ministrului său al apărării să respecte un armistiţiu de 36 de ore în Ucraina în timpul sărbătorii ortodoxe de Crăciun, a anunţat joi, 5 ianuarie, Kremlinul, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Potrivit ordinului dat de Putin, încetarea focului ar trebui să înceapă vineri la 12:00 (09:00 GMT) şi să se încheie la ora 24:00 a doua zi (21:00 GMT), cu ocazia Crăciunului sărbătorit atât de ruşi, cât şi de o mare parte a ortodocşilor ucraineni la 7 ianuarie, după calendarul iulian.

Această încetare a focului ar constitui primul armistiţiu cu caracter general de la începutul războiului, până acum fiind încheiate doar acorduri pentru armistiţii locale, precum cele pentru evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol (sud-est) în aprilie, relatează sursele citate.

În cursul unei convorbiri telefonice joi cu Vladimir Putin, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan îi propusese o ”încetare unilaterală a focului” în sprijinul ”apelurilor la pace şi a negocierilor între Moscova şi Kiev”.

Inițial, Putin afirmase că Rusia este dispusă la un ”dialog serios” cu Ucraina, cu condiţia ca aceasta din urmă să se conformeze cererilor Moscovei şi să accepte ”noile realităţi teritoriale” rezultate în urma invaziei ruse declanşate la 24 februarie 2022, adică anexarea a patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud) – în afară de Crimeea.

Preşedintele Turciei, care se erijează în mediator al conflictului, a discutat joi, 5 ianuarie, telefonic şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, fără a menţiona totuşi o cerere de ”încetare unilaterală a focului”.

Liderul de la Kiev insistă asupra unei retrageri totale a forţelor ruse din ţara sa, inclusiv din Crimeea, înainte de orice dialog cu Moscova. În caz contrar, el promite să recupereze teritoriile ocupate prin forţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *