Externe

Ucraina cere din nou arme și muniții occidentale pentru a scoate din impas războiul cu Rusia

Armata ucraineană are nevoie de noi arme şi muniţii occidentale pentru a putea avansa şi a scoate astfel din impas războiul declanşat de Rusia, a declarat şeful serviciului de informaţii al Ucrainei, Kirilo Budanov, relatează joi, 29 decembrie, CNN.

”Situaţia este pur şi simplu în impas”, nici trupele armate ucrainene şi nici cele ruse nu reuşesc înaintări substanţiale, a mai adăugat Budanov la postul BBC.

După ce în luna noiembrie, ocupanții ruși s-au retras în luna noiembrie de pe malul vestic al fluviului Nipru în provincia ucraineană sudică Herson, acum luptele cele mai grele se dau în jurul oraşului Bahmut din provincia estică Doneţk. Cele două tabele sunt captive acolo în lupte crâncene de când rușii au lansat în luna mai asaltul asupra oraşului, relatează sursa citată.

Venirea iernii a încetinit înaintările şi forţele ruse sunt ”acum complet într-un punct mort”, cu pierderi grele, potrivit şefului informaţiilor militare ucrainene. De asemenea, el admite însă că nici trupele ucrainene nu pot avansa dacă nu primesc noi resurse, adică noi arme şi muniţii occidentale.

”Nu-i putem învinge categoric în toate direcţiile. Dar nici ei nu pot”, a rezumat Kirilo Budanov situaţia de pe front după zece luni de la începutul agresiunii ruse. ”Aşteptăm cu mare nerăbdare noi livrări de arme, şi venirea unor arme mai moderne”, a mai subliniat şeful serviciului de informaţii militare ucrainean.

Cât despre ideea că Rusia ar putea redeschide un nou front în nord printr-un alt atac din Belarus, el a estimat că cel puţin deocamdată nu există condiţii pentru lansarea unei asemenea operaţiuni. ”În acest moment, nu văd vreun semn de pregătire pentru o invazie asupra Kievului sau asupra zonelor din nord dinspre Belarus”, a mai adăugat Kirilo Budanov.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a obţinut săptămâna trecută la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden, un nou ajutor militar din partea SUA, în valoare de circa 1,8 miliarde de dolari. Acesta ridică la peste 21 de miliarde de dolari ajutorul militar oferit Ucrainei de SUA de când a început invazia rusă.

Menționăm că și state europene au dat Ucrainei în acest timp un ajutor semnificativ constând în arme, muniţii, programe de instrucţie pentru armata ucraineană şi fonduri, dar Kievul insistă că are nevoie de mai mult pentru a înclina balanţa în favoarea sa în conflictul cu Rusia.

Acest ajutor a contribuit mult la eşecurile armatei ruse, dar în acelaşi timp a diminuat semnificativ stocurile occidentale, iar în privinţa muniţiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *