CSI / RusiaInternațional

Ucraina cere excluderea Rusiei din G20, motivând că Putin are ”mâinele pătate de sânge”. „Invitaţia la summitul de la Bali trebuie revocată”

Ministerul de Externe ucrainean, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Oleg Nikolenko, a pledat marţi pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20 şi revocarea invitaţiei făcute lui Vladimir Putin de a participa la summitul acestui forum luna aceasta în Bali (Indonezia), relatează Reuters, Ukrinform și Agerpres.

„Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice” a Ucrainei, a explicat Oleg Nikolenko într-o postare pe pagina sa de Twitter.

„Având mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20”, a insistat reprezentantul MAE ucrainean.

Un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat luni centrale hidroelectrice şi alte infrastructuri energetice şi hidrotehnice de importanţă critică în Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, indicând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate, potrivit Ukrinform.

De asemenea, în aceiași zi, Vladimir Putin a afirmat că atacurile, precum şi decizia Moscovei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră au constituit un ”răspuns” la atacul de sâmbătă cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Crimeea, pe care l-a imputat Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă luni seara, Putin a afirmat că dronele ucrainene au folosit aceleaşi coridoare maritime pe care le tranzitează navele de cereale în cadrul acordului intermediat de ONU şi Turcia.

ONU a contestat afirmaţia Moscovei potrivit căreia o navă civilă ucraineană care transporta cereale ar fi putut fi implicată în atacul cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Sevastopol. Directorul Agenţiei umanitare a ONU, Martin Griffiths, a declarat că nicio navă de acest tip nu se afla în coridorul din ”zona de securitate” stabilită în Marea Neagră în momentul în care Rusia a declarat că a avut loc atacul, conform AFP.

Rusia a anunţat că se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene în urma atacurilor de sâmbătă asupra unor nave militare în portul Sevastopol, în Crimeea ocupată de Moscova, solicitând clarificări privind utilizarea în respectivele atacuri a unor drone maritime pe aşa-numitul ”coridor al cerealelor”, zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *