CSI / RusiaExterneRăzboi

Ucraina cere Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari

Ucraina urmăreşte să ceară Rusiei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari, potrivit unei declaraţii a ministrul justiţiei ucrainean, Denis Maliuska, citată vineri de DPA și Agerpres.

„Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare”, a declarat Maliuska grupului media german Funke în comentarii publicate vineri.

În timp ce daunele provocate infrastructurii ucrainene de războiul rus sunt estimate la valori ce depăşesc suma menţionată ca reparaţii de Maliuska, cifra de 300 miliarde de dolari reprezintă valoarea totală a activelor pe care Banca Naţională a Rusiei le deţine în ţările membre ale Grupului celor şapte state cele mai industrializate din lume (SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Marea Britanie) şi care au fost îngheţate în baza sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei în Ucraina, potrivit sursei citate.

Totodată, pe lângă accesul la fondurile îngheţate ale statului rus, Maliuska a declarat că Ucraina doreşte confiscarea activelor din străinătate ale companiilor de stat ruseşti şi ale proprietăţilor de la oligarhii ruşi.

Potrivit dpa, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ocupat anterior de trupele Moscovei în urma războiului.

„În cursul operaţiunilor de apărare în curs de desfăşurare, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări” a spus liderul de la Kiev în discursul său de joi seara.

„În total, peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie”, a adăugat el.

Anterior, Volodimir Zelenski confirmase că forţele de apărare ucrainene au preluat controlul asupra oraşului Balakliia, în regiunea Harkov (nord-est), un alt indiciu că această contraofensivă împotriva trupelor ruse progresează din estul ţării, notează DPA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *