Externe

Ucraina construiește într-o locație secretă cel mai mare avion din lume, distrus de ruși. Cât costă proiectul

Compania ucraineană Antonov construiește o a doua aeronavă An-225 Mriya, după ce prima a fost distrusă în luna februarie de armata rusă, în timpul ofensivei în regiunea Kiev, în prima zi a invaziei din Ucraina, scrie site-ul ucrainean Pravda.

Directorul general interimar al Antonov, Evhen Havrilov, a declarat la Leipzig, pentru Bild, că noua aeronavă Mriya este deja gata în proporție de 30%.

„Lucrările la noul avion continuă într-o locație secretă. Părți ale aeronavei bombardate și noi piese vor fi adăugate celui de-al doilea An-225, cel care era neterminat”.

Astfel, potrivit oficialului ucrainean, proiectul costă 500 de milioane de euro.

Aeroportul Leipzig/Halle (Germania) va contribui la strângerea de fonduri pentru reconstrucția Mriya. Suveniruri legate de cea mai mare aeronavă din lumea, precum machete ale Mriya, vor fi vândute în aeroport, relatează Libertatea.

Antonov An-225 Mriya aterizează pe aeroportul Leipzig / Halle, pe 27 aprilie 2020. Foto: Profimedia

Antonov-225 Mriya, distrus de un bombardament rusesc

Având o lungime de 84 de metri și înalt de peste 18, Antonov AN-225 Mriya a fost cel mai mare avion din lume, fiind propulsat de şase motoare. Primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988.

Înainte de invazia rusă, avionul Mriya, cel mai mare avion din lume, zbura constant la Leipzig. Cu o lună înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, Antonov a primit o ofertă de a evacua aeronava la Leipzig. Evacuarea nu a mai avut loc, căci trupele ruse au luat cu asalt hangarul de la Gostomel, unde era adăpostit.

După distrugerea aeronavei în luna februarie, compania Antonov a anunțat imediat că Mriya va fi reconstruită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *