ExterneRăzboi

Ucraina declară că lucrează la repornirea a două reactoare de la centrala nucleară Zaporojie

Ucraina a început lucrările în încercarea de a relua operaţiunile la două reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul ţării, aflată sub controlul forţelor ruse, a anunţat vineri guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters cu referire la Agerpres.

Cel de-al şaselea reactor al centralei funcţionează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în proces de a-şi relua operaţiunile, a spus Staruh, citat de televiziuni.

De partea cealaltă, Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată din regiunea ucraineană unde se află Zaporojie, a declarat vineri, citat de agenţia rusă de presă TASS, că forţele ucrainene au distrus ultima linie electrică ce conectează centrala nucleară de Ucraina.

Potrivit acestuia, membru al administraţiei locale susţinute de Rusia, centrala nu furnizează în prezent electricitate Ucrainei.

Ministerul Apărări rus a transmis vineri că forţele sale au distrus un obuzier M777 de producţie americană despre care a spus că a fost folosit de Ucraina pentru a bombarda centrala nucleară de la Zaporojie.

Astfel, conform Ministerului Apărării de la Moscova, obuzierul ar fi fost distrus la vest de oraşul Marganets, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.

Reuters precizează că deocamdată, nu a putut verifica informaţiile.

Vă amintim că compania ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a transmis joi, 25 august, că cele şase reactoare ale centralei au fost deconectate de la reţeaua electrică a ţării.

Joi seara, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear în contextul în care electricitatea la centrala atomică de la Zaporojie a fost întreruptă mai multe ore din cauza bombardamentelor ruse din zonă, acuzaţii pe care Moscova le-a respins.

Centrala este localizată în apropiere de linia frontului şi a fost supusă sub atacuri repetate în ultimele săptămâni, ceea ce stârneşte temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de bombardarea centralei nucleare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *