Externe

Ucraina: Discuție telefonică în “formatul Normandia”

François Hollande, Vladimir Putin, Petro Poroșenko și Angela Merkel au "reamintit atașamentul lor față de acordul de la Minsk" care prevede o încetare a focului între forțele armate și separatiști în estul Ucrainei, precum și "hotărârea lor de a face totul pentru a fi aplicat integral cât mai repede posibil", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat.

Această convorbire în "format Normandia" a avut loc în timp ce armata ucraineană a anunțat luni că un soldat ucrainean a fost ucis, iar alți trei răniți după un atac cu proiectile în estul separatist al țării, ultimul episod al violențelor de pe linia de front, în pofida instaurării armistițiului.

"Formatul Normandia" a fost introdus de Franța, Germania, Ucraina și Rusia pentru a găsi o soluție la chestiunea rebelilor proruși din estul Ucrainei.

Cei patru lideri au insistat asupra importanței punerii în aplicare a "tuturor măsurilor necesare pentru consolidarea armistițiului, începând cu retragerea armelor și planificarea dezangajării forțelor, ca și eliberarea prizonierilor", a subliniat președinția Franței.

De asemenea, ei au revenit asupra "efortului depus în privința diferitelor chestiuni politice trebuind să ducă în special la organizarea de alegeri locale în Donbas, cu respectarea legii ucrainene și potrivit standardelor OSCE", a adăugat Palatul Elysée.

Ucraina s-a confruntat în ultimii doi ani cu un conflict între armata sa și rebelii separatiști proruși. Potrivit Kievului și occidentalilor, acești separatiști sunt sprijiniți militar de Rusia, ceea ce Moscova dezminte.

Luptele din Ucraina au făcut aproape 9.300 de morți și peste 1,5 milioane de persoane deplasate cu începere din aprilie 2014.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *