Internațional

Ucraina este ”un model pentru Taiwan”, declară ministrul de externe taiwanez

Ucraina este ”un model pentru Taiwan”, a declarat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu, care a anunţat un viitor ajutor de 56 milioane de dolari pentru Kiev pentru refacerea infrastructurii devastate de loviturile ocupanților ruși, transmite AFP și Agerpres.

De când Rusia a declanşat la 24 februarie o vastă ofensivă asupra țării vecine care a întărit temerile că, la rândul său, China şi-ar putea pune în practică ameninţările de a prelua controlul asupra Taiwanului, Ucraina se bucură în această insulă de un sprijin masiv.

”Ucraina este un model pentru Taiwan”, a afirmat Wu, care a primit la Taipei parlamentari ucraineni şi lituanieni.

”Şi noi luptăm pentru libertate şi democraţie şi ştim că Ucraina va câştiga. Glorie Ucrainei şi noi vom câştiga împreună cu Ucraina!”a mai adăugat el.

Donaţia de 56 milioane de dolari, care mai trebuie aprobată de parlamentul taiwanez, va fi destinată mai ales reconstrucţiei de şcoli şi spitale.

Ea urmează după o campanie publică de strângere de fonduri în favoarea Ucrainei prin care s-au colectat aproximativ 33 milioane de dolari în doar patru săptămâni la începutul anului.

Tot miercuri, ministrul de externe taiwanez a anticipat că presiunile Chinei se vor intensifica asupra celor 14 ţări care au relaţii diplomatice cu Taipei, după ce Xi Jinping şi-a consolidat puterea la recentul congres al Partidului Comunist Chinez, întrucât responsabilii chinezi vor dori să-şi ”arate loialitatea” faţă de preşedintele ajuns la al treilea mandat, relatează sursa citată.

”Am primit informaţii care ne alertează (…). Sperăm că relaţiile noastre diplomatice nu vor fi influenţate de China”, a spus Wu în parlamentul de la Taipei.

”Toate ambasadele şi misiunile noastre sunt menţinute în regim de vigilenţă ridicată (…) Vom verifica aceste informaţii şi vom lua măsuri pentru consolidarea relaţiilor diplomatice” a mai adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *