Externe

Ucraina îndeamnă lumea să se pregătească încă de pe acum pentru înfrângerea Rusiei

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a cerut politicienilor, experților și mass-mediei să se pregătească încă de pe acum pentru înfrângerea Rusiei în războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, transmite G4media.

„Stimați responsabili politici, experți, mass-media și mediul academic din străinătate. Știu că unii dintre voi au dificultăți să își imagineze o victorie ucraineană, dar suntem pe cale să o obținem. Este mai bine să ne pregătim pentru o înfrângere rusă încă de pe acum, în loc să încercăm să explicăm de ce Ucraina nu poate sau nu ar trebui să câștige”, a scris Kuleba pe contul său de Twitter, potrivit ziarului ucrainean Pravda.

Postarea vine la o zi după ce președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că, în cazul în care Vladimir Putin va fi de acord cu negocieri pentru a pune capăt războiului din Rusia, Occidentul ar trebui să ia în considerare oferirea de garanții Rusiei în viitoarea arhitectură de securitate.

E pentru prima dată când șeful unui mare stat occidental vorbește despre garanții de securitate pentru Rusia, statul agresor în Ucraina.

De asemenea, propunerea lui Macron a fost primită cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice.

”Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş ?”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ”În loc de Nuremberg – să semnăm un acord şi să ne strângem mâna ?”, a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Mihailo Podoleak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ”Lumea civilizată are nevoie de ”garanţii de securitate” în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin”, a scris Podoleak.

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat şi ei în dezacord cu sugestia lui Macron.

”Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă”, consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de sursele citate.

La rândul său, fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevicius a susţinut pe pagina sa de Twitter că în prezent ”Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii”, iar ”dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *