CSI / RusiaUcraina

Ucraina interzice prin lege apologia și simbolurile imperialismului rus

Rada Supremă (parlamentul) Ucrainei a adoptat marţi o lege care interzice orice formă de apologie a imperialismului rus, precum şi folosirea simbolurilor sau atribuirea de denumiri geografice care consfinţesc dominaţia Moscovei asupra Ucrainei, transmite EFE. 

Textul interzice numele care glorifică evenimente istorice sau personalităţi asociate imperialismului rus în diferitele sale etape istorice, notează Agerpres.

Potrivit promotorului legii, deputatul Vitalii Bezgin, din cadrul partidului Slujitorul Poporului al preşedintelui Volodimir Zelenski, iniţiativa va servi la accelerarea procesului de desovietizare şi derusificare a Ucrainei, a relatat agenţia naţională de presă Ukrinform.  

Bezgin a adăugat că modificările toponimelor şi denumirilor locurilor şi spaţiilor publice vor face posibilă, de asemenea, cinstirea în oraşele şi oraşele Ucrainei a ”noilor eroi” care mor pentru apărarea ţării împotriva invaziei ruse declanşate la 24 februarie 2022.

Ucraina a intensificat încă de la începutul invaziei procesul de derusificare care începuse de fapt odată cu înlăturarea ultimului preşedinte pro-rus al ţării, Viktor Ianukovici, în 2014, anexarea ulterioară a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi izbucnirea războiului din Donbas.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *