ExterneRăzboi

Ucraina l-a identificat pe „colonelul Alfa”, cel care i-a terorizat pe civili în Herson. Mottoul lui era ”nu cunoaștem milă”

Ucrainenii l-au identificat pe comandantul rus care a terorizat civilii în Herson și a torturat soldați. Luni de zile, nimeni nu a știut cum îl cheamă, doar i se spunea ”colonelul Alfa”.

Acum, s-a aflat că acest comandant este Oleksandr Naumenko. Pe numele lui a fost emis un mandat internațional de arestare, scrie Corriere della Sera.

Nu ieșea în evidență, spun ucrainenii. Avea o față banală, era mereu proaspăt bărbierit și era mereu în uniformă. Însă, era de temut pentru ferocitatea de care a dat dovadă.

Mottoul lui era ”nu cunoaștem milă și nu o cerem”. 

Ucrainenii au povestit că l-au văzut când arunca oameni în stradă cu propriile mâini și le confisca proprietățile. Toată lumea știa că atunci când ordona să se arunce cu grenade și gaze lacrimogene, fuga era singura soluție, deoarece era un semn că urma ceva ”mult mai rău”.

Într-o zi a prins doi soldați ucraineni și i-a ținut săptămâni întregi în camerele de tortură, pentru a-i obliga să dea informații despre pozițiile inamicului. Nimeni nu-i știa cu adevărat numele: ”Toți au spus că este colonelul Alfa”.

Colonelul Alfa are acum un nume. Oleksandr Naumenko, în vârstă de 51 de ani. Comandant al poliției la Rostov și șef administrativ adjunct al Gărzii Naționale Ruse.

A fost nevoie de luni de zile să fie identificat. Acum serviciile secrete ale Ucrainei – SBU au obținut un mandat internațional de arestare pe numele lui, pentru încălcarea articolului 438 din codul penal ucrainean, care îi pedepsește pe cei care încalcă legile războiului.

Colonelul Alfa este primul ofiţer superior pe care Kievul l-a identificat cu certitudine şi pe care vrea să-l aducă în instanță.

Guvernul ucrainean are o Carte a Călăilor, în care sunt înregistrate aproape 30.000 de crime de război, document pe care îl actualizează constant cu relatări despre victime și supraviețuitori ale ororilor rușilor. Aici sunt adunate informații despre gropile comune descoperite la Izium, despre masacrele de la Bueha sau de la Mariupol. Generalul pe care ucrainenii îl caută cu prioritate este Alexander Dvornikov, despre care se crede că ar fi fost principalul vinovat al atacurilor asupra teatrului și spitalului din Mariupol. Găsirea criminalilor de război devine o urgență, pe măsură ce tot mai multe relatări îngrozitoare apar în fiecare zi. 

Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirskii a declarat că este momentul ca Kievul să lovească mai sus și să ceară anchetarea celor care au dat ordine de tortură. Iar ”colonelul Alfa” este pe această listă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *