CSI / RusiaRăzboiUcraina

Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obține calitatea de stat membru al NATO, avertizează purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat marți, 15 august, că Ucraina nu va ceda teritorii Rusiei pentru a obţine calitatea de stat membru al NATO, citat miercuri de Xinhua, potrivit Agerpres.

”Discuţiile despre aderarea Ucrainei la NATO în schimbul cedării (către Rusia a) unor părţi din teritoriile ucrainene sunt absolut inacceptabile”, a scris Nikolenko pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, el a subliniat că Ucraina este angajată să-şi extindă cooperarea cu NATO pentru a obţine aderarea cu drepturi depline în alianţă.

Declaraţia lui Nikolenko este o reacţie la un comentariu făcut în ajun de Stian Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sugerat ca Ucraina să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său în schimbul aderării la NATO la sfârşitul războiului.

”Faptul că un reprezentant al NATO sprijină naraţiunea unei cedări teritoriale este absolut inacceptabil şi susţine poziţiile Rusiei”, a declarat Nikolenko, citat de agenţia ucraineană Ukrinform.

”Cred că o soluţie ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritorii şi să primească în schimb aderarea la NATO. Nu spun că trebuie să fie aşa, dar este o soluţie posibilă”, a mai adăugat Stian Jenssen la un forum desfăşurat în Arendal, în sudul Norvegiei, care reuneşte în fiecare an oameni politici, sindicate, mass-media şi alte asociaţii civile.

De asemenea, oficialul alianţei nord-atlantice a adăugat totuşi că Ucraina este cea care trebuie să decidă ”când şi în ce condiţii doreşte să negocieze”, potrivit declaraţiilor preluate de cotidianul VG, potrivit sursei citate.

Potrivit cotidianului menţionat, Jenssen a afirmat că Rusia ”suferă mult din punct de vedere militar” şi pare ”prea puţin realist” ca Moscova să mai poată cuceri şi alte teritorii ucrainene şi, prin urmare, întrebarea care se pune este ”ce anume poate recupera Ucraina”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *