Actualitate

Ucraina: Opozanții se mobilizează din nou, în pofida noilor legi împotriva manifestațiilor

Ianukovici, confruntat de aproape două luni cu o amplă mișcare de contestare, a promulgat vineri seară o serie de noi legi care întăresc sancțiunile împotriva manifestanților, legi considerate represive de către opoziție și condamnate de către Occident.

Însă, departe de a se arăta intimidați, protestatarii care ocupă Piața Independenței din centrul capitalei ucrainene și-au întărit baricadele cu sârmă ghimpată în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar sâmbătă dimineața s-au strâns la fața locului în număr de câteva sute, informează agenția franceză de presă.

‘Revenim la stalinism. Când vor fi puse în aplicare aceste legi, situația din Ucraina va fi mai rea decât cea din Rusia sau din Belarus’, a declarat unul dintre manifestanți, Leonid Tertișni. ‘Însă aceste legi nu ne intimidează, ele nu au făcut decât să mobilizeze și mai mult oamenii. Protestele vor continua’, a dat asigurări acesta.

Liderii opoziției ucrainene fac apel la o nouă manifestație de amploare, duminică la ora 10.00 GMT, a opta de la începutul mișcării de contestare.

În acest context, Viktor Ianukovici a decis să nu participe la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveția, care va începe miercuri. În schimb, președintele ucrainean va fi reprezentat la forum de premierul său, Mikola Azarov.

‘Președintele nu va merge la Davos. El va rămâne în Ucraina’, a declarat sâmbătă, pentru France Presse, o sursă din administrația prezidențială.

Semn al profundei crize pe care o traversează puterea din Ucraina, Ianukovici l-a concediat vineri seară pe șeful administrației prezidențiale, Serghei Liovoșkin. Acesta din urmă își înaintase demisia după dispersarea violentă a unei manifestații în Piața Independenței, la sfârșitul lui noiembrie, însă președintele ucrainean o refuzase.

Mișcarea de contestare a regimului ucrainean a început la sfârșitul lui noiembrie, atunci când Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri de Moscova.

Sursa: Agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *