Externe

Ucraina: Percheziții în biserici suspectate de legături cu Moscova

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat miercuri că vor lua ”măsuri de contraspionaj” în edificiile religioase ortodoxe dependente de Biserica rusă, transmite AFP și Agerpres.

19 mănăstiri, catedrale şi biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei sunt vizate de aceste măsuri orientate spre ”contracararea activităţilor subversive ale serviciilor secrete ruse în ţara noastră”, a scris SBU într-un comunicat.

Aceste centre religioase se află în regiunile Transcarpatia, Cernăuţi, Rivne, Volin, Lvov, Jitomir, Nikolaev, Herson şi Sumî.

De asemenea, SBU a explicat că încearcă să ”protejeze populaţia faţă de provocări şi atentate teroriste” şi să ”împiedice utilizarea comunităţilor religioase ca centre ale ”lumii ruse””, un concept creat de Moscova în special pentru a încerca să justifice invazia rusă lansată contra Ucrainei în 24 februarie.

Agenţii SBU fac verificări pe teren în scopul ”identificării persoanelor susceptibile de a fi implicate în activităţi ilegale în detrimentul suveranităţii statului Ucraina”, adaugă comunicatul citat.

La începutul acestei luni, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat că doreşte să interzică pe teritoriul ucrainean activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei şi să readucă în discuţie problema statutului Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei.

Începând din luna noiembrie, autorităţile ucrainene au procedat deja la o serie de percheziţii în câteva lăcaşuri de cult ale acestei Biserici Ortodoxe.

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei – care însă a anunţat la sfârşitul lunii mai că va rupe legăturile cu Rusia din cauza invaziei ruse în Ucraina – şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care în 2019 a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *