Război

Ucraina pregătește o contraofensivă în primăvară: lansarea probabilă în aprilie-mai, conform ministrului Apărării Oleksiy Reznikov

Ministrul Apărării ucrainean, Oleksiy Reznikov, a anunțat că Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite să declanșeze o contraofensivă în prima parte a primăverii, posibil în luna aprilie sau mai, într-o încercare de a recăpăta teritoriul controlat temporar de ruși.

Ministrul a făcut declarația în timp ce răspundea la întrebarea jurnaliștilor despre momentul în care tancurile germane Leopard vor apărea în prima linie. Potrivit lui Reznikov, acest lucru se va întâmpla în timpul contraofensivei,.

Reznikov a adăugat, de asemenea, că ofensiva ucraineană este planificată în mai multe direcții, menționând că condițiile meteorologice pot afecta începutul operațiunii. “În primăvară, pământul nostru este foarte umed. Cred că le vom putea vedea [tancuri leopard] în aprilie-mai”, a spus ministrul.

Vorbind despre ofensiva în sine, ministrul a spus că în 2023 lumea va vedea “schimbări foarte pozitive pentru Ucraina”. “Sunt sigur că vom continua să eliberăm teritoriile ocupate temporar, așa cum s-a întâmplat deja în Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov, Herson”, a adăugat el.

Ucraina, sprijinită cu tancuri

18 tancuri germane Leopard 2 au sosit pe 27 martie în Ucraina, pe care Germania a promis să le furnizeze. La sfârșitul lunii februarie, primul lot de tancuri Leopard 2 din Polonia a sosit în Ucraina. Pe 21 martie, Statele Unite au decis să transfere în Ucraina modele mai vechi de tancuri Abrams, deoarece acestea sunt deja disponibile pentru armata americană și pot fi livrate mai repede în zona de luptă. Potrivit ambasadorului Ucrainei în Franța, Vadym Omelchenko, la sfârșitul lunii ianuarie, țările occidentale au promis că vor transfera peste 300 de tancuri la Kiev. Ulterior, autoritățile germane au aprobat și transferul a 178 de tancuri Leopard 1 în Ucraina, pe lângă livrările anunțate anterior.

Șeful Pentagonului vorbește despre tancurile vechi ale Rusiei

Potrivit secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, Rusia este obligată să recurgă la tancuri vechi de zeci de ani din perioada sovietică din cauza distrugerilor masive a vehiculelor blindate de către armata ucraineană. Ucraina a „subțiat” stocul rusesc de vehicule blindate, “într-un mod pe care nimeni nu și l-ar fi putut imagina”, a declarat Austin la o audiere în Senatul american, relatează presa americană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *