Ultima oră

Ucraina: Puterea și opoziția semnează un acord pentru depășirea crizei, dar rămâne de văzut dacă va fi respectat

Totuși, situația este încă destul de confuză în Piața Independenței din Kiev și rămâne de văzut dacă cele două tabere sunt dispuse să și pună în practică compromisul inclus în acord, relatează agențiile internaționale de presă.

Acest acord prevede concesii majore opoziției, între care alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliție și o reformă constituțională.

La scurt timp după anunțul semnării documentului, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut guvernului și opoziției din Ucraina să treacă ‘de la cuvinte la fapte’ și să pună în practică acordul de ieșire din criză semnat vineri în prezența mediatorilor europeni.

Acordul ‘este un compromis necesar pentru lansarea indispensabilului dialog politic’ care să-i permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Herman Van Rompuy. Tuturor părților le revine responsabilitatea de a fi ‘curajoase și de a trece de la cuvinte la fapte’, a adăugat președintele Consiliului European, citat într-un comunicat de presă.

Documentul a fost semnat la numai câteva ore după ce președintele Viktor Ianukovici anunțase alegeri prezidențiale anticipate, o reformă constituțională și formarea unui guvern de uniune națională, concesii majore după baia de sânge din ajun în centrul Kievului.

‘Anunț lansarea unei proceduri în vederea unor prezidențiale anticipate’, a declarat președintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată. ‘Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004’, care reduce prerogativele prezidențiale în favoarea guvernului și parlamentului, precum și formarea unui ‘guvern de uniune națională’, se mai spune în comunicat.

Promisiunea lui Ianukovici a fost urmată de fapte, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) votând vineri seară, cu o largă majoritate, în favoarea revenirii la Constituția din anul 2004, care acorda președintelui puteri mai puțin importante decât cele prevăzute de actuala lege fundamentală din Ucraina.

În prezent, rămâne de văzut cât de dornice sunt cele două părți să pună în practică acordul abia încheiat, în condițiile în care situația din centrul Kievului continuă să fie neclară.

În prima parte a zilei violențele au continuat la Kiev, când manifestanții, potrivit Ministerului de Interne, au deschis focul asupra forțelor antirevoltă, încercând să spargă cordoanele de securitate pentru a se deplasa la parlament.

Protestatarii au încercat să ia cu asalt și Rada Supremă. ‘Pe strada Institutskaia se trage în trupele de interne. Încercăm să verificăm informațiile despre victime. Există intenția de a sparge cordoanele pentru a ajunge la parlament’, a declarat Serghei Burlakov, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne.

Anterior, unul din liderii partidului Batkivșcina/Patria, Arseni Iațeniuk, prezent la sesiunea plenară a Radei, a declarat că în incinta parlamentului au intrat trupe înarmate ale Ministerului de Interne.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *