Internațional

Ucraina, revoltată după decernarea premiului Nobel pentru Pace: „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”

Mihailo Podoleak, consilierul președintelui ucrainean, a criticat, vineri, Comitetul norvegian Nobel, după decernarea premiului pentru pace, care a fost împărțit între un avocat pentru drepturile omului din Belarus și două organizații pentru drepturile omului, una din Ucraina și cealaltă din Rusia. „Două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună”, a scris Mihailo Podoleak pe pagina sa de Twitter.

Vineri, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiațki din Belarus, organizației rusești pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăți Civile.

„Comitetul Nobel are o înțelegere interesantă a cuvântului „pace” dacă reprezentanții a două țări care au atacat-o pe a treia primesc premiul împreună. Nici organizațiile ruse, nici cele din Belarus nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul de anul acesta este superb”, a scris consilierul lui Volodimir Zelenski, pe Twitter.

De asemenea, și alți jurnaliști din Ucraina au criticat decernarea.

„Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război – aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a scris și Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *