ActualitateAtitudini

Ucraina: Românii din nordul Bucovinei cer ajutorul Bucureștiului

Unul dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Ucraina, fostul primar al comunei Mahala, Elena Nandriş, cere autorităţilor române să se implice mai mult în apărarea intereselor populaţiei de etnie română din regiunea Cernăuţi, notează Agerpres.

Nandriş şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aplicarea noii Legi a învăţământului, care prevede restrângerea drepturilor minorităţilor în şcoli. Actul normativ impune şcolilor cu predare în limba minorităţilor, inclusiv în limba română, să introducă, treptat, ore în limba ucraineană.
“Eu cred că Guvernul României ar trebui să se implice mai insistent în apărarea limbii noastre române, pentru că noi o pierdem şi nouă ne pare foarte rău. Noi iubim limba noastră, noi ne zbatem pentru limba noastră, noi o preţuim mai mult decât voi acolo. Noi am spus totdeauna: vrem să vorbim, vrem să cântăm şi să ne rugăm în limba noastră. Noi vorbim în limba strămoşilor noştri de ani de zile. Astăzi sunt 551 de ani de când suntem români. Şi acum, în câţiva ani, distrugem totul. Ne doare foarte mult. Mulţi din România nu înţeleg asta. E durere când îţi pierzi limba. Noi aici nu avem putere să facem ceva. Legea merge mai departe. Nu au cedat nicio literă din lege”, a afirmat Nandriş.

În comuna Mahala sunt două licee, unul cu 411 elevi şi celălalt cu 320 de elevi, în care cursurile se predau în prezent exclusiv în limba română. Începând cu anul şcolar viitor, predarea în ucraineană devine obligatorie din clasa a V-a. În primul an de gimnaziu, elevii trebuie să înveţe minimum 20% din materii în ucraineană, procentul crescând până la 80% în ultimii doi ani de liceu.

“Ni s-a pus problema, după lege, ca începând cu clasa a cincea să introducem obiecte (n.r. – materii) în limba ucraineană, în limita procentajului stabilit de lege şi, începând de anul viitor, la clasa a cincea trebuie să avem obiecte în ucraineană cel puţin 20%”, a declarat directorul Liceului ”Gheorghe Nandriş”, Ina Nica.

Analistul ucrainean de origine română Serghei Hacman consideră că orice cetăţean al Ucrainei are obligaţia de a cunoaşte limba oficială a statului, însă consideră că minorităţile ar trebui să aibă dreptul de a învăţa în limba maternă.

“Atunci când vorbim de educaţie, vorbim de drepturile unei persoane pe două nivele: dreptul lui ca minoritate şi dreptul lui ca şi cetăţean al unui stat. Este normal când este un echilibru în aceste drepturi, fără exagerare într-o parte sau în alta. Când exagerăm într-o parte, noi formăm o persoană care nu se poate dezvolta în statul în care el stă, dacă nu învaţă limba ţării acelui stat, iar în cealaltă parte, el îşi pierde identitatea, dacă nu are dreptul de a învăţa în limba maternă”, a precizat analistul.

Legea învăţământului a fost modificată în 2017, determinând, în primă etapă, ca şcolile cu predare în limba rusă să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020. Şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, ar trebui să introducă treptat limba ucraineană începând cu septembrie 2023.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Habar nu are Guverul Romaniei. Ofera ajutoare ucraineenilor inainte de a pune niste conditii obligatorii. Stiti vorba aceea: bogatul nu crede saracului, adica…. oamenii din guvern o duc foarte bine si au alte griji decat romanii din Cernauiti. Cam asa a fost in toata istoria romanilor. De asta suntem divizati in cel putin 3 tari, daca nu si mai mult, asta oficial, caci daca nu gandim la cati au emigrat…. ne ingrozim. Guvern de prosti si hoti. Traim doar cu speranta, dar Speranta e o curva.

  2. Alo! Domnule Ciuca! Ati auzit strigatul fratilor români bucovineni care traiesc în Ucraina? Pe ei cui îi lasati? Când aveti de gând sa reactionati la cererile lor?
    Doamna Nandris, scrieti va rog doamnei Ursula von den Leyen, sa stie si ea cum se respecta drepturile minoritatilor în mult adorata ei Ucraina!

    1. Pana la urma tot in afara Eomaniei e solutia izbavitoarw. Decat sa se adreseze guvernului asazis al Romaniei mai bine direct Departamentului de stat al SUA si/sau presedintelui Biden ca sa aibe in vedere acest aspect cand aproba ajutoarele pentru Ucraina. Nu de alta dar mai bine te adresezi celkr care iau decizii , eventual Congresului american adica Senarului si Camerei Reprezentantilor..
      Desi lobbyul ucrainean si polonez e bine reprezentat sa nu uitam ca mai sunt si senatori si deputari sensibili la problemele minoritatilor istorice din Ucraina cum ar fi cea maghiara.

      1. Dincolo de malitiozitatea dumneavoastra, trebuie inteles ca autoritatile romanesti pot face mai multe. Relatia de parteneiat strategic cu USA e ff importanta, nu o intelegeti prin prisma lui Biden. Relatia e consolidata in primul rand militar, si e dincolo de ifosele unor politruci, ba chiar contra lor. Multe miscari ff bune au fost facute avand spatele acoperit de Unchiul Sam. Autoritatile romanesti puteau mai multe, dar le trebuie mai mult curaj, de pilda pentru a pune pe butuci austro-ungaria – proxy rusesc. Dar timidele noastre autoritati inca se prefac ca nu au auzit semnalele de dincolo de ocean. Nu se inghesuie sa dea buzna la Departamentul de Stat ca sa intreprinda demersurile legale pentru a primi cele instrumentate de americani despre fraudele postdecembriste din ograda noastra. Inteleg ca suma e de minim 300 miliarde dolari. Datele din astfel de dosare nu merg scurse in presa, trebuie acord intre tari. In baza parteneriatului strategic se poate, insa cum spuneam, ai nostri sunt cam timizi. Oare de ce? Care sa fie motivul pentru care OMV – pepiniera ruseasca, la privatizarea Petrom cerea ca actiunile ramase statului roman sa nu fie listate la vreo bursa americana sau sa fie folosite pentru cooptarea unui investitor strategic american?

  3. Presupun ca doamna Elena Nandris e ruda cu Anita Nandris romanca bucovineana care ne-a lasat “Amintiri din viata”, o carte document. Reamintesc una din mojiciile recente ale haholilor. Cand s-a comemorat anul acesta mascrul de la Fantana Alba, haholii au confiscat evenimentul, de parca era mortii lor. Drapel haholesc, imn haholesc, slujba religiasa haholeasca si romani tratati de sus care s-au retras deoparte cu preotii lor si si-au pomenit martirii asa cum au putut. Haholii nu au avut nici o problema sa se dea in stamba in fata doamnei consul a Romaniei. Nu se poate uita nici marlania din 2021 cand haholii lansau ideea antiromaneasca precum ca masacrul de la Fantana Ala a fost planificat de serviciile romanesti.
    Despre politrucii de la Bucuresti, doar scarba. Un gand bun pentru romanii bucovineni care inca rezista impotriva rusificarii si a haholizarii. Sunt fratii nostri. Sa nu-i lasam pe strainii de neam sa ne invrajbeasca. Macar sa incercam.
    https://www.youtube.com/watch?v=DVdcPC9GGbc
    Respect pentru doamna academician Alexandrina Cernov

    1. Sunt multe ganduri in Bucuresti pentru fratii nostrii din Bucovina. Sunt multi romani care simt descurajati de politicile menite sa ne dezbine si sa stiti ca strigatul vostru impotriva coruptiei si fascismului statului Ucrainean este auzit! Nimeni nu are drepturi sa ne rupa de ce traim de milenii si sa stiti ca cei care incearca de obicei au de suferit!

  4. Da, realizez cu mare rusine ca ma alatur celor care isi fac prea putine ganduri despre fratii nostri din Ucraina. Asta vine de acolo ca sunt legat familiar si prin urmare emotional preponderent de Moldova, si de aceea toate energiile curg in directia aia. Dar iata ca fratii nostri din Ucraina sunt de fapt cei care merita de mii de ori mai multa atentie si sprijin, fiindca ei, spre deosebire de moldoveni (sa-i numim astfel, pentru distingere), nu au uitat cine sunt si se lupta din rasputeri pentru a ramane ceea ce sunt. Chiar daca primul imbold, firesc dealtminteri, este momentan sa aratam mila pentru poporul ucrainean, sa nu uitam ca si lor le datoram enorm de multa suferinta. Trebuie sa ne intrebam mereu daca, intr-o situatie inversa, ei ne-ar fi ajutat de fel sau nu ar fi profitat de slabiciunea noastra, cum au facut in trecut. Fiindca, la urma urmei, cand a fost sa capete de la rusi pamanturile noastre, nu au zis nu, ci au zis davai si au inghitit tot ce au putut… ACUM ar fi momentul ca Romania sa puna anumite conditii. Dar parca vad ca tot noi vom fi la final cei pacaliti.

  5. Ce satanisti mizerabili! Guvernul si politica ucraineana e plina de homosexuali retardati si psihopati! Daca cadeau de acord cu Putin pt petroli din Donbas cu siguranta nu ar fi murit sute de mii de oameni! Ucraina are o politica corupta, plina de homosexuali care incalca drepturile omului! Sa vorbesti in limba neamului tau este dreptul tau ca om si nici un psihopat oricat de prost ar fi nu are cum sa te jefuiasca! Nu au ce cauta nici in U.E. si nici in NATO. Incalca drepturile minoritatilor intr-o zona in care lumea asa este de mii de ani. Luptati frumosilor pt libertate nu pt retardisme!

    1. Ce de mii de ani? De sute de mii de ani! Fiindca, precum au demonstrat savantii de la Moscova convingator, Homo Erectus, cel care a populat lumea veche acum 1 milion de ani, de fapt era rus sadea. Prin urmare, oriunde a facut dansul pe atunci KK, e pamant rusesc si unde e pamant rusesc se vorbeste doar rusa. Cat despre “politica corupta, plina de homosexuali care incalca drepturile omului”, si aici iti dau dreptate: in Rusia de azi, politica e curata ca lacrima si poti spune tot ce vrei – e drept ca numai o data…

    2. E in ordine sa blamati excesele si politicile antiromanesti sovietice de asimilare duse mai departe de haholi.Totusi, va rog sa aveti mai multa grija cand considerati drept fasciste practicile antiromanesti ale Chievului asa cum reiese in cele scrise mai sus. Sper ca nu sunteti asa de naiva incat sa credeti aiurelile rusilor precum ca Jelinschi patroneaza un astfel de regim. E drept ca multi haholi afisaza diverse simboluri, dar acestea nu-s fasciste. Iar ideile lor nu au radacini serioase catre Il Duce (care provenea din miscarea socialista), chiar daca propaganda zice altceva. Cand rusii si rusofonii se folosesc de fascism, trebuie inteles ca e o eticheta facila de agitprop, o injuratura, ceva peiorativ care nu necesita efort intelectual, implicit usor de folosit de catre mujici. Ganditi-va ca rusnacii si suporterii lor lipeau eticheta asta si pe ai nostri frati din Basarabia, de pilda in timpul razboiului din Transnistria. Mujicii, tembeli din nascare fiind, latrau ca lupta impotriva “fascismului romanesc”. Revin la haholi, simbolurile folosite de unii tin de OUN/UPA si de cele germane national-socialiste. Poate ca sunt destui care se joaca cu simbolistica fara sa o inteleaga prea bine, insa acestia in ciuda aparentei sustineri au inregistrat pierderi mari pe campul de lupta, personal nu cred ca a fost o intamplare. Nu fiti naiva, nu va imaginati ca Jelinschi si aparatul sau o sa-i puna pe piedestal pe “banderisti”. Legat de gheiala, declarativ, guvernul si-a asumat o astfel de politca la insistenta obsesiva a alora care au altoit drepturile omului cu pederastia. Evident ca e ceva ce depaseste politica lor nationala. Circula o filmare cu Arestovici surprins intr-o astfel de ipostaza. Nu degeaba s-a retras. Formatiuni gen Azov nu-s incantate de asfel de practici, chiar erau si sunt blamate pentru ca ii trateaza in stil propriu pe “veseli”. Lucrurile sunt mai complicate, ideea e sa cercetam mai bine pentru a evita fentele propagandistice ale unora.

  6. Pe Ciuca, Ciolacu și Johannes ii interesează “voturile” prin care să obțină mai multe privilegii si vanzarea a ceea ce a mai rămas ne-vandut din resursele României, interesele romanilor din afara României, nu intra in sfera lor de interes. Românii, ținuți săraci cu pomeni electorale sunt controlați după vechile principii “pâine si circ pentru plebe și, dezbină si stăpânește”, mai răi decat, vechile imperii care jefuiau principal romane.

  7. Acum e momentul Romaniei, ca sa-si recupere teritoriile pierdute ocupate de Ucraineni, daca clasa politica nu-i in grad, atunci o adunare nationala si de hotarit soarta Romanilor instrainati de tara mama prin diferite scheme de criminali de razboi !!!

  8. Pai sau declarat majoritatea moldoveni , au gresit capitala unde sa ceara , romani declarati sunt cateva mii in toata ucraina pai cum acum ?

  9. Faceti un partid si atacati corupti in instanta, plangeti-va catre Uniunea Europeana! Drepturile minoritatilor la educatie sunt o situatie de o importanta maxima in oricare parte a lumii!
    Multi nebuni in multe parti ale lumii au incercat sa calce in picioare minoratati lingvistice si au facut numai rau. Nu va lasati prinsi in lanturile coruptiei, meritati o viata mai buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *