UcrainaUE / Nato

Ucraina se așteaptă ca viitorul pachet de sancțiuni al UE contra Moscovei să includă și compania de stat Rosatom

Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a declarat luni, 9 ianuarie, premierul ucrainean Denis Şmîhal, relatează Reuters și Agerpres.

După discuţiile cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, şeful executivului ucrainean a declarat că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancţiunilor decise de UE.

Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din luna martie anul trecut, iar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a emis în luna octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.

Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.

”Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusie”, a scris Denis Şmîhal pe canalul său de Telegram.

”Ne aşteptăm ca al 10-lea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei”, a mai explicat el.

Deşi Uniunea Europeană a înăsprit gradual sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancţiuni în mod direct asupra Rosatom.

Menționăm că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *