Ultima oră

(UCRAINA SE PREGĂTEȘTE DE INVAZIE) McCain promite ajutor militar Ucrainei. Desant rusesc la Herson, MAE de la Kiev cere Moscovei să-și retragă armata. VIDEO: PROVOCĂRI MASIVE ÎN ESTUL ȚĂRII

IMAGINEA ZILEI DIN MOSCOVA: PROTESTE ANTI-PUTIN

(ANALIZĂ) Washington post: Cum îl putem opri sau încetini pe Putin

(BOMBĂ) Dmitri Rogozin e în lista deputaților incluși de UE în LISTA NEAGRĂ, riscă să nu poată merge în Europa și înghețarea conturilor

Europa în căutarea unei alternative la gazul rusesc

(20:27) În localitatea Strilkove din regiunea Harjov trupele de desant rusesc fără însemne au declarat că vor rămâne acolo până nu-și vor îndeplini misinea. Aceștea au declarat că există informații despre atacuri teroriste asupra conductelor de gaz ale "Chernomorgaz" dar și asupra altor "obiecte".


(20:00) Senatorul american John McCain la Kiev: "Ucraina are nevoie de un program de susținere a "sferei militare", inclusiv armament letal dar și tehnică devensivă. Rușii stau la hotarele Ucrainei. Situația este foarte tensionată. Oamenii liberi care sunt victimile agresiunii rusești își apără casele având resurse foarte modeste. Cred că noi trebuie să-i ajutăm. Nu vreau să creez așteptări false dar sunt anumite lucruri care pot fi realizate".

MacCain consideră că militarii ucraineni blocați în Crimeea se află în pericol și a cerut Rusiei să se abțină de la violențe și să respecte onoarea și demnitatea militarilor ucraineni.

(19:40) Rusia a declarat că nu va transfera deocmadat bani în contul "Republicii Crimeea" care se confruntă cu mari probleme de aprovizionare. Locuitorii anunță că li se oferă "taloane" pentru pâine și alte produse de bază.

(18:11) Trupe de desant rusesc se află deja în Herson. MAE al Urainei protestează împotriva desantului de azi a trupelor rusești din localitatea Strelkovoe din Herson. Ministerul ucrainean de Externe a cerut "retragerea imediată" a acestor forţe şi a ameninţat că va răspunde "prin toate mijloacele pentru a stopa invazia militară" rusă.

(17:44) Moscova primește numeroase apeluri de ajutor din partea locuitorilor Ucrainei și le va examina, afirmă MAE rus. Unii combatanți își continuă actele de violență în Ucraina, subliniază ministerul într-un comunicat, amintind că un incident armat s-a soldat cu doi morți în orașul Harkov. Rusia primește numeroase apeluri de ajutor de la cetățeni pașnici. Ele vor fi examinate, adăugă ministerul.

Diplomația rusă insistă pe rolul mișcării ultranaționaliste ucrainene Sectorul de Dreapta, care ar fi decretat deschiderea unui front de răsărit și ar fi responsabilă de incidentul de la Harkov, o ‘provocare contra manifestanților pașnici’.

Un militant pro-rus și un trecător au fost uciși în noaptea de vineri spre sâmbătă la Harkov, în estul Ucrainei, în timpul unui schimb de focuri în care au fost implicați naționaliști radicali și militanți pro-ruși.

În plus, ministerul citează informații potrivit cărora ‘o coloană de mercenari înarmați ai mișcării Sectorul de Dreapta ar fi plecat din Harkov în direcția Donețk și Lugansk, orașe din regiune.

Moscova subliniază că, în timpul întrevederii lor de vineri de la Londra, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a cerut omologului său american, John Kerry, să-și utilizeze întreaga influență pentru a împiedica violențele ultranaționaliștilor.

(17:00) 40 de ucraineni ce au aterizat la Moscova sunt arestați deși nu li se oferă motive clare de ce.
(16:00) Distrugătorul american Truxtun va efectua exerciții suplimentare împreună cu nave aliate în Marea Neagră. Comandantul Andrew Biehn i-a informat despre acest lucru pe reporterii aflați la bordul distrugătorului când acesta a andocat într-un pot bulgar.

USS Truxtun a participat săptămâna aceasta la exerciții cu nave românești și bulgare la câteva sute de mile de forțele ruse care care au intrat în Crimeea, cu populație majoritar vorbitoare de limbă rusă, după protestele în masă care au dus la înlăturarea fostului președinte Viktor Ianukovici.

"Acest exercițiu a fost planificat în urmă cu câteva luni și a fost foarte important pentru că suntem capabili să lucrăm împreună cu Marina română și Marina bulgară", a spus Biehn, citat de Reuters.

"Nu pot comenta cu privire la operațiunile noastre viitoare, dar vom profita de ocazie pentru a face unele exerciții de rutină cu aliații noștri din regiune. Operațiunea noastră a fost planificată cu mult timp înainte de declanșarea crizei din Crimeea", a adăugat comandantul.

Statele Unite au afirmat că manevrele sunt unele de rutină, dar ele au coincis cu exerciții aeriene efectuate de avioane de luptă americane și poloneze în zboruri de recunoaștere ale NATO deasupra Europei de Est.

Exercițiile navale, desfășurate în apele internaționale în partea de sud-vest a Mării Negre, nu au inclus trageri reale, scrie Reuters.

(15:00) Comisia de la Veneția anunță că "referendumul" din Crimeea nu este legal.

(14:11) Președintele interimar Turcinov declară că "agenții Kremlinului" provoacă dezordine în regiunile din est.

(13:42) Rada din Kiev a decis dizolvarea Parlamentului din Crimeea.

(13:39) În apropiere de Lugansk (Ucraina) au fost aduși încă 1000 de militari ruși din trupe de desant, după ce anterior în același aerodrom (Dolotinka) au fost văzute zeci de elicoptere Mi-8 și Mi-24.

(13:24) MAI Ucraina anunță că provocări similare cu cele din Harkov sunt pregătite și pentru Kiev.

(13:11) Militarii ucraineni care trec de partea autorităților din "Republica Crimeea" primesc câte de 2000 de grive (2700 lei MDL) pe lună în cadrul noii armate.

(12:22) 220 000 de militari ruși se află la hotarul ucrainean dar și 1800 de tancuri și 400 de elicoptere.

(12:13) MAE-ul Rus cheamă la "acțiuni masive" după împușcăturile din Harkov.

(11:40) Lansatorul de rachete Pantsir-S1 în Crimeea. 


Sistemul include 12 rachete și 1.400 de tiruri de artilerie, precizează RIA Novosti. Cu un singur „lot de muniție”, mașina poate distruge mai mult de 20 de ținte. Pantsir-S1 este un sistem Anti Aerian cu raza scurta si medie de actiune, care are in dotare atat tunuri automate calibru 30 mm cu tragere rapida, cat si rachete pentru tinte aflate la distante de pana la 20 de kilometri.

(11:00) Tot mai mulți experți și foști angajați ai forțelor speciale afirmă că tehnica militaro rusă comasată la hotarul ruso-ucrainean este pregătită și ar intenționa să invadeze Ucraina de est și sud.

(10:45) Tribunalul din Donețk a permis organizarea în aceste zile a unor manifestări de protest (pro-rusești) în localitate.

(10:35) Telegraph.co.uk: Rezumat video al crizei din Crimeea

(10:30) Statele Unite au cerut extradarea oligarhului ucrainean Dimmitri Firtash

(10:22) Vicepreședintele SUA, Joe Biden merge săptămâna viitoare într-o vizită în Polonia și Lituania.

(10:11) Crimeea ar putea trece la rubla rusească în câteva săptămâni.

(09:44) "Rezistența informațională" anunță că Rusia continuă să adune trupe la hotarul ucraineano-rus. Conform informațiilor, pe aerodromul din Dolotinka (în apropiere de Lugansk, Ucraina) se află 40 de elicoptere Mi-8 și Mi-24.


Mi-24 este un elicopter de asalt de fabricație sovietică. Elicopterul de asalt combină capacitățile ofensive cu cele de transport limitat (8 pasageri), termenul fiind specific doctrinei militare sovietice. Elicopterul a fost asamblat de către fabrica de elicoptere Mil din Moscova și a fost introdus în dotarea Forțelor Aeriene Sovietice în anul 1972. Mi-24 se află în prezent în dotarea Forțelor Aeriene Ruse și a altor operatori din țări străine. Elicopterul de atac este denumit și Krokodil (Crocodilul) de către trupele rusești din cauza schemei inițiale de camuflaj.[1] Mi-24 a fost și în dotarea Forțelor Aeriene ale Moldovei la începutul anilor 1990, însă a fost retras din uz

(09:33) Ministrul apărării din Ucriana anunță că în Crimeea sunt 22 000 de militari ruși, din care 6000 din trupe spetznas, suficient pentru a începe operațiuni în Ucraina continentală. 

(09:22) Rușii au mobilizat în Crimeea rachete anti-nave și anti-aeriene "Bastion" în Crimeea.

 
"Bastion" este un sistem defensiv de rachetă mobil de coastă.


Sistemul este conceput pentru a putea ataca atât nave cât și avioane, putând atinge ținte de până la 300 km.

(02:33) Procurorul din Harkov anunță că au fost deschise dosare penale pentru ucidere din culpă, dezordini în masă și atentat la viața unui angajat al forțelor MAI, ca urmare a ciocnirilor din acea noapte. MAI a infirmat informațiile despre moartea unui colaborator al poliției, cele două persoane împușcate erau civili.
Militanţi proruşi au încercat să pătrundă într-o clădire în care se afla un grup de persoane pe care-l suspecta că a deschis focul, vineri seara, asupra unor manifestanţi proruşi, a adăugat această sursă, precizând că este vorba despre informaţii preliminare. Persoanele aflate în clădire au deschis focul, a adăugat sursa, fără să spună dacă proruşii au ripostat.

Cinci persoane au fost rănite, inclusiv un poliţist, potrivit sursei din cadrul poliţiei.

Conform primei reconstituiri a faptelor, continuă sursa citată, manifestanţi proruşi reuniţi vineri seara în Piaţa Svoboda, în centrul Harkovului, au fost ţinta unor tiruri de la bordul unei maşini. Maşina a fost urmărită de către proruşi, care au afirmat că persoanele de la bord au intrat în clădirea în care se află sediul unui grup radical de dreapta, Patrioţii Ucrainei.

Harkov, 14 martie

Grupuri de 8-10 persoane înarmate cu bâte se ascund prin curțile blocurilor din jur, dar nu pleacă, anunța o sursă de la fața locului după ce conflictul s-a stins.

VIDEO cum rușii au detonat o nouă navă în Marea Neagră pentru a bloca flota Ucrainei.


TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *