Economie

Ucraina și-a MAJORAT exporturile în Republica Moldova

Potrivit Serviciului de Statistică din Kiev, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Ucraina din perioada ianuarie-august au ajuns la 462,7 milioane USD, înregistrând o creştere de 11,07%  față de aceeași perioadă din anul trecut. Datele statistice arată că Ucraina și-a majorat exporturile în țara noastră cu 16,7%, ajungând la suma 415,9 milioane USD, iar importurile din R. Moldova au scăzut cu 22% – 46,77 milioane USD. 

Principalele produse exportate de Ucraina în Republica Moldova sunt produse petroliere, făină, țigări, cărbune, produse din metal, energie electrică. Pe piața ucraineană sunt importate în schimb vin, semințe de floarea soarelui, spirt etilic, boabe de soia și tutun. 

În perioada ianuarie-august 2013, volumul comerțului cu servicii dintre Ucraina și Republica Moldova a constituit 53,1 milioane USD (cu 10,5% mai mult):
-exportul serviciilor în R. Moldova a constituit 34,4 milioane USD (cu 10,1% mai mult)
-importul serviciilor din R. Moldova a constituit 18,7 milioane USD (cu 8% mai mult). 
 
Până la 1 aprilie 2013, investițiile moldovenești directe în economia Ucrainei au ajuns la 34,5 milioane USD. Companiile moldovenești au investit în industrie, agricultură, construcții, comercializarea en gros și cu bucata, comercializarea vehiculelor, precum și în servicii de sănătate, reparație și ajutor social. 
 
Investițiie din Ucraina în Republica Moldova au constituit 16,9 milioane USD. Oamenii de afaceri ucraineni au investit în comerțul en gors și cu bucata, reparația autoturismelor și electrocasnicelor, enginerie și prestarea serviciilor pentru antreprenori.  
 
Timpul.md (I.M.) 
 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *