ActualitateExterne

Ucrainenii au fost depășiți de luni de zile, cu aproximativ unu la cinci, unul la 10

Întârzierea asistenței SUA pentru Ucraina „a avut consecințe reale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la MSNBC pe 21 aprilie, adăugând în același timp că „nu este prea târziu” pentru ca aceasta să facă diferența, notează Kyiv Independent.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat pe 20 aprilie un proiect de lege de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, punând capăt lunilor de impas. Asistența SUA a fost blocată efectiv de lupte politice interne de la sfârșitul anului 2023.

„Ucrainenii au fost depășiți acum, de luni de zile, cu aproximativ unu la cinci, unul la 10, în funcție de ce parte a liniei frontului vorbiți”, a spus Stoltenberg.

„Am văzut că mai puține rachete și drone rusești au fost doborâte pur și simplu pentru că le lipsesc sisteme de apărare aeriană și, de asemenea, muniție”, a adăugat el.

Secretarul general a subliniat că situația încă se poate schimba, spunând că „ucrainenii au demonstrat o îndemânare enormă în apărarea țării lor”.

„Ucraina a eliberat 50% din pământul pe care Rusia l-a ocupat la început. Ei sunt capabili să doboare rachete rusești, să efectueze lovituri profunde și, de asemenea, să deschidă un coridor în Marea Neagră.

„Deci, cu condiția să livrăm arme, ucrainenii vor învinge”.

De când au început întârzierile în acordarea ajutorului SUA, Ucraina a pierdut un oraș cheie din prima linie, Avdiivka și alte așezări, iar infrastructura sa energetică a suferit foarte mult ca urmare a atacurilor ruse.

Mulți observatori și oficiali au legat aceste pierderi direct de penuria de artilerie și muniție de apărare aeriană, agravată de lipsa proviziilor americane. Directorul CIA, William Burns, a spus că Ucraina ar putea pierde războiul anul acesta fără asistența SUA.

Aprobarea Camerei nu este definitivă, întrucât proiectul de lege trebuie să treacă la Senat, unde este așteptat un vot încă din 23 aprilie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *