Externe

Ucrainenii au lovit cu rachete platforme petroliere din Marea Neagră, lângă Insula Șerpilor. Rușii „fierb” a răzbunare

Armata forțelor de apărare ucrainene a lovit cu rachete două platforme petroliere din largul Crimeei, potrivit unui oficial pro-rus din regiune. Acestea au aparținut Ucrainei, dar au fost confiscate de ruși în 2014, susţin ucrainenii. 

Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra platformelor petroliere offshore din Marea Neagră, în largul peninsulei anexate Crimeea, susţine un oficial pro-rus, citat de Reuters. Este vorba de platformele de foraj ale Cernomorneftegaz, a susținut într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Crimeea.

Potrivit lui Serghei Askionov, trei persoane au fost rănite iar alţi șapte muncitori sunt căutaţi. Informația a fost confirmată atât de surse ucrainene, cât și cele ruse, Reuters nu a putut verifica detaliile în mod independent.

„În această dimineaţa, inamcul a atacat platforme de foraj Cernomorneftegaz. Sunt în contact cu colegii noştri de la Ministerul Apărării şi (Serviciile speciale) FSB. Încercăm să salvăm oameni”, a anunţat într-o postare pe Telegram Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014. Acestea nu precizează ce instalaţii au fost lovite.

Platformele de foraj ale Cernomorneftegaz, care au fost atacate de armata ucraineană, sunt situate în Marea Neagră, în zona Insulei Şerpilor, controlată de ruși, a declarat deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea, Mihail Șeremet, citat de RIA.

Rusia a confiscat platforme de foraj la 100 km de Odessa și 150 km de Crimeea în 2014. Acestea erau folosite și pentru a monitoriza zonele, potrivit Unian. Acum, Rusia nu va mai putea produce gaze în zona ucraineană de la Marea Neagră, susţine Unian. 

Rusia amenință Ucraina cu lovituri asupra centrelor decizionale pentru bombardarea „turnurilor Boyko”

Rusia a amenințat Ucraina cu măsuri de răzbunare pentru bombardarea platformelor de foraj ale Cernomorneftegaz denumite și ”turnurile Boyko”.

„A fost făcut un atac asupra infrastructurii civile, dezlegându-ne astfel mâinile. Să se aştepte „răspunsuri”. Sfârşitul celor care au luat decizia de a ne ataca platformele de foraj va fi trist. În viitorul apropiat vor avea loc lovituri de represalii la centrele decizionale”, a declarat Mihail Șeremet. Totodată, acesta a mai făcut aluzie la responsabilitatea țărilor occidentale dacă se confirmă că atacul a fost efectuat cu arme furnizate de acestea.

Compania Cernomorneftegaz exploatează mai multe zăcăminte de gaze naturale şi petrol în Marea Neagră şi Marea Azov, în largul Crimeei ocupată de ruşi. Este pentru prima oară când ruşii anunţă un atac vizând infrastructuri de hidrocarburi offshore în Crimeea de la începutul invaziei, pe 24 februarie.

Sursa: Observatornews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.