Actualitate

Ucrainenii din SUA cer administrației de la Washington să INTERVINĂ militar la Kiev

Circa 56.000 de semnături a adunat petiția care îi solicită administrației de la Washington să ia măsuri pentru a schimba actuala putere ucraineană ‘pe cale pașnică’.

Alte două petiții propun o variantă mai radicală, ‘o intervenție militară a SUA’ în Ucraina, fiecare dintre acestea obținând aproximativ 7.000 de semnături.

Pe site-ul Casei Albe a fost postată și o petiție ai cărei autori cer sancțiuni împotriva premierului ucrainean Mykola Azarov și a miniștrilor cabinetului său, precum și o petiție împotriva judecătorilor din Ucraina.

Pentru o reacție oficială din partea administrației americane se impune ca fiecare din aceste petiții să adune cel puțin 100.000 de semnături.

Sâmbătă, petiția care cerea instituirea de sancțiuni împotriva președintelui Viktor Ianukovici pentru suspendarea pregătirilor în vederea semnării Acordului de asociere a Ucrainei la UE a adunat mai mult de 100.000 de semnături pe site-ul Casei Albe și a intrat în atenția administrației de la Washington. Petiția poate fi găsită la https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-personal-sanctions-president-ukraine-viktor-yanukovych-and-cabinet-ministers-ukraine-members/h58Fz30V, precizează Ria Novosti.

Semnatarii petiției cer instituirea interdicției de intrare pe teritoriul SUA pentru Ianukovici și alți oficiali ucraineni, precum și blocarea conturilor lor bancare.

Petițiile au fost postate de reprezentanți ai diasporei ucrainene din SUA, în virtutea dreptului fiecărui cetățean american la exercitarea dreptului la opinie, inclusiv prin postarea de petiții on-line pe site-ul oficial al Casei Albe.

În acest sens, ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a ținut să sublinieze că petițiile de pe site-ul Casei Albe pentru instituirea de sancțiuni împotriva lui Viktor Ianukovici ‘nu reprezintă o dovadă a politicii ostile a Washingtonului față de Kiev’. ‘Politica noastră este o politică de interacțiune activă cu societatea. O componentă a democrației noastre este tradiția petițiilor’, a spus Geoffrey Pyatt, fără să precizeze dacă petiția împotriva lui Viktor Ianukovici, care a strâns deja 100.000 de semnături, va avea urmări concrete față de autoritățile ucrainene.

Sâmbătă dimineața, forțele speciale ‘Berkut’, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, i-au dispersat violent pe manifestanții care cereau demisia guvernului și a președintelui și alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. Acțiunea în forță a scutierilor a atras critici din partea SUA și UE.

Mai mult, după cum transmite luni ITAR-TASS, citând sub rezerva anonimatului un diplomat european, UE ar putea institui sancțiuni împotriva unor persoane concrete din conducerea Ucrainei care au autorizat recurgerea la forță împotriva manifestanților de la Kiev.

‘Situația din Ucraina este tensionată și îngrijorătoare. Țările membre UE urmăresc cu preocupare ceea ce se întâmplă. Autoritățile nu ar trebui să permită utilizarea disproporționată a forței împotriva cetățenilor, care își exprimă poziția pe străzile capitalei’, a afirmat diplomatul citat, indicând că situația din Ucraina va fi luată în discuție ‘în curând’ la Bruxelles.

‘UE se situează pe o poziție neutră, dar consideră că cei responsabili de utilizarea excesivă a forței trebuie să fie trași la răspundere. Dacă nu se iau măsuri în acest sens de către conducerea țării, UE dispune de mijloacele necesare, inclusiv posibilitatea instituirii unei interdicții de intrare pe teritoriul țărilor europene’ pentru unii oficiali ucraineni, a mai declarat interlocutorul ITAR-TASS.

În urma confruntărilor de duminică la Kiev între manifestanți și scutieri, circa 165 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, conform Ria Novosti, cu referire la administrația municipală a capitalei ucrainene.

Ministerul ucrainean de Interne a raportat că 120 de polițiști au fost răniți în urma revoltei de stradă de duminică din capitala Ucrainei, unde manifestația a degenerat în violențe — manifestanții au aruncat cu pietre și torțe, iar forțele de ordine au recurs la grenade lacrimogene și bastoane. Militanți ai opoziției parlamentare au ocupat Casa sindicatelor, precum și o parte din clădirea primăriei Kievului, vandalizată la parter de grupuri de tineri turbulenți.

Evenimentele cele mai dramatice s-au desfășurat sub zidurile Administrației prezidențiale, unde grupuri de tineri agresivi au încercat să ia cu asalt clădirea, dar au fost respinși de membri ai forțelor ‘Berkut’.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *