CSI / Rusia

Ucrainenii îi salvează onoarea lui Putin și Ianukovici

Pentru acest progres este necesar, desigur, să-i mulțumim diplomației poloneze, care nu este prima zi când insistă pe faptul că țara vecină are același drept la aderarea europeană, ca și alte țări de pe continent. Dar eforturile diplomatice nu ar fi putut reuși dacă nu exista poporul ucrainean și Maidanul. Această mișcare de protest ucraineană sub steagurile europene și refuzul ucrainenilor de a accepta autoritarismul și ocupația rușilor a permis lumii civilizate să privească diferit Ucraina, să o perceapă ca pe o țară a viitorului și nu un stat care se scufunda în trecut. Poporul ucrainean a salvat onoarea țării sale de Ianukovici și Putin și a început să întoarcă propriul lor stat în familia națiunilor europene.

Desigur, urmează sarcini dificile – dezmembrarea finală a autoritarismului, depășirea crizei economice masive provocate de acțiuni corupte și incompetente ale echipei de guvernare, crearea unui guvern eficient, realizarea reformelor economice, crearea mecanismelor de protecție care împiedică eforturile de lichidare a statului ucrainean sau încălcarea integrității teritoriale a țării noastre de către Kremlin.

Acesta este un drum dificil. Dar, cel puțin, în acest fel există o perspectivă de viitor – viitorul unei țări democratice civilizate, percepută cu simpatie în Europa. Acest viitor diferă semnificativ față de coșmarul, criza și umilințele care-i așteaptă în prezent pe locuitorii din fosta Uniune Sovietică. Acest viitor elimină posibilitatea atragerii Ucrainei în uniuni dictatoriale nesustenabile și periculoase, cum ar fi Uniunea Vama sau Euroasiatică. Acest viitor promite perspective și cei care astăzi s-au resemnat cu autoritarismul din statele membre ale acestor formațiuni urâte, mâine, pe fonul unui colaps economic, politic și social inevitabil vor fi nevoiți să facă o alegere și să se gândească la o nouă perspectivă. Și Ucraina va fi un bun exemplu a faptului că stima de sine, demnitatea și dorința de a construi o țară nouă cu siguranță îi va aduce în lumea civilizată.

Deci, miniștrii de la Bruxelles au constatat că nu e vorba despre „un scop final", nu numai pentru Ucraina, ci pentru toată lumea care vrea să fie liberă – dacă nu azi, atunci mâine.

Sursa: rus.newsru.ua

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *