Actualitate

UE acordă bani pentru infrastructura de pe malurile Nistrului. Teroriștii de la Tiraspol refuză ajutorul

Printre proiectele realizate până acum se numără reparaţia drumurilor, grădiniţelor şi construcţia centrelor de sănătate. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, deseori, administraţia separatistă respinge proiectele europene în favoarea celor finanţate de Rusia.

"Au existat finanţări, granturi, din partea donatorilor internaţionali, începând de la investiţii în drumuri şi s-au dus negocieri cu părere de rău Tiraspolul a refuzat, iar o parte din bani Moldova i-a pierdut", explică şeful Biroului pentru Reintegrare, George Balan.

De cealaltă parte, Tiraspolul confirmă că problema este de ordin politic.

"Există un blocaj politic, pe care nu-l pot depăşi nici funcţionarii din stânga, nici cei din dreapta Nistrului. Îmi este greu să-mi imaginez cum în stânga Nistrului ar putea fi implementat proiectul UE de susţinere a Biroului pentru Reintegrare", cobsideră fostul negociator politic din partea Tiraspolului, Vladimir Iastrebceak.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tappiola, susţine că proiectele europene au menirea să reunească ţara, nicidecum să o dezbine: "Moldova a ales calea europeană de dezvoltare. Şi, de fapt, într-un anumit fel, Transnistria a ales o cale similară. Cel puţin la nivel practic, poate nu şi la nivel oficial. Peste 50 la sută din mărfurile din regiunea transnistreană ajung pe malul drept al Nistrului şi în Uniunea Europeană."

Reamintim că, programulul european de consolidare a încrederii a fost lansat în 2012 şi s-a încheiat în acest an. Bugetul iniţial a fost de 13 milioane de euro.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *