CSI / RusiaExterneUE / Nato

UE, aproape de a conveni asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse

Țările Uniunii Europene sunt pe cale să ajungă la un acord asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea diamantelor de origine rusă și restricții suplimentare asupra petrolului rusesc.

Limbajul sancțiunilor UE convenit până acum conține măsuri dure privind modul în care se poate dovedi că petrolul rusesc se tranzacționează sub prețul plafon de 60 de dolari pe baril.

Propunerea Comisiei Europene de a interzice vânzarea către Rusia a petrolierelor vechi care ar putea fi folosite pentru a eluda “plafonul de preț” a fost atenuată sub presiunea țărilor mediteraneene, potrivit Reuters.

În cel mai recent proiect de sancțiuni, companiile de transport maritim trebuie acum doar să “raporteze” astfel de vânzări.

Statele UE au finalizat, de asemenea, o dispoziție care să interzică reexporturile către Rusia a tuturor bunurilor aflate pe lista de coduri vamale a Comisiei Europene. Lista de bunuri, așa cum era de așteptat, a fost redusă, iar pentru a controla punerea în aplicare a acestei prevederi, companiile din UE vor încheia contracte cu contrapărțile, iar tranziția la astfel de contracte va fi etapizată.

În plus, membrii UE au renunțat la propunerea de a autoriza în mod obligatoriu “orice transfer de fonduri” efectuat de o companie rusă sau de un cetățean rus în afara UE. Potrivit proiectului, o astfel de regulă s-ar fi aplicat transferurilor de 100 000 de euro sau mai mult.

În același timp, UE continuă să dezbată dispozițiile privind eliminarea bunurilor sancționate destinate uzului personal – de la obiecte personale la mașini -, precum și continuarea probabilă a scutirilor de sancțiuni pentru statele membre.

Potrivit surselor Reuters, o interdicție privind importurile de diamante lustruite rusești neindustriale a fost deja convenită în urma unei decizii luate săptămâna trecută de liderii G7 și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *