CSI / RusiaUE / Nato

UE cere ”evaluări mai stricte” pentru rușii care fac cereri de vize de călătorie: Anexarea de către Putin a celor patru regiuni ucrainene – o escaladare a amenințării la securitatea UE

Vineri, Comisia Europeană a declarat că o escaladare a amenințării la securitate din partea Moscovei înseamnă că statele membre UE ar trebui să facă „evaluări mai stricte” ale rușilor care fac cereri de vize de călătorie, în special cele făcute din țări terțe, relatează Reuters.

Țările UE au discutat săptămâna aceasta cum să-i trateze pe rușii care încearcă să intre în bloc pentru a evita mobilizarea lui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina.

Numărul bărbaților în vârstă de recrutare plecați în străinătate de când președintele rus a anunțat săptămâna trecută mobilizarea a 300.000 de rezerviști a reprezentat o dilemă pentru membrii UE, în special pentru țările din est, care limitaseră accesul rușilor ca reacție la război. De asemenea, a ridicat temeri de posibile riscuri de securitate la frontiere, potrivit Hotnews.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, prezentând noi orientări din partea Comisiei executive a UE, a declarat că statele membre ar trebui să evalueze cu atenție cererile de viză în lumina amenințării sporite.

„Statele membre trebuie să facă o evaluare a securității foarte amănunțită și, dacă o persoană ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității sau o amenințare la adresa relațiilor internaționale pentru unele dintre statele membre, acestei persoane nu ar trebui să i se elibereze viză”, a declarat ea în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, ea a mai spus că vizele nu ar trebui eliberate pentru cei care intenționează să rămână mai mult de 90 de zile și – observând că mulți ruși au plecat recent – a spus că statele Uniunii Europene nu ar trebui să accepte cererile de viză Schengen de la cetățenii ruși aflati acum în țări terțe.

Cu toate acestea, ea a spus că toți rușii au încă dreptul de a solicita azil și pot solicita o viză pe termen lung sau de ședere.

„Aș spune că este important să nu amestecăm dreptul de a avea o viză de turist sau o viză de scurtă durată în UE – nu este un drept, este un privilegiu. Dreptul de a solicita azil este un drept fundamental”.

Vorbind despre anexarea de către Putin a patru regiuni ale Ucrainei, ea a spus: „Aceasta este în mod clar o escaladare a conflictului, o escaladare a războiului și asta înseamnă și o escaladare a amenințării la securitatea Uniunii Europene și trebuie să acționăm la asta și trebuie să urmărim acest lucru îndeaproape”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *